fbpx
Uutiset

Oulun poliisi selvittää kauppakeskus Valkean uhkausta KRP:n kanssa – yhteyksiä tutkitaan Ison Omenan ja Satakunnan koulujen tapauksiin

Oulun poliisi tutkii kauppakeskus Valkeaan sunnuntaina kohdistunutta uhkausta nimikkeellä laiton uhkaus. Vappupäivästä lähtien samantyyppisiä uhkauksia Tor-verkossa on ollut useita eri puolilla Suomea.
Oulussa poliisi oli läsnä kauppakeskus Valkeassa viikonloppuna normaalia näkyvämmin. Sunnuntai sujui normaalin viikonlopun mukaisesti. Tutkinnanjohtaja Tero Luukkosen mukaan maanantaina Valkeassa ei ole enää tavallista enempää poliisivalvontaa. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Oulussa poliisi oli läsnä kauppakeskus Valkeassa viikonloppuna normaalia näkyvämmin. Sunnuntai sujui normaalin viikonlopun mukaisesti. Tutkinnanjohtaja Tero Luukkosen mukaan maanantaina Valkeassa ei ole enää tavallista enempää poliisivalvontaa. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun poliisi tutkii kauppakeskus Valkeaan sunnuntaina kohdistunutta uhkausta nimikkeellä laiton uhkaus. Kauppakeskukseen kohdistettu uhkaus oli julkaistu nimettömänä Tor-verkossa ja poliisi oli viikonloppuna tietoinen siitä.

– Teimme ja teemme koko ajan töitä epäillyn selvittämiseksi yhteistyössä Keskusrikospoliisin kanssa. Selvitämme asiaa ja mahdollisia yhteyksiä muihin vastaaviin uhkauksiin, kommentoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Luukkonen.

Luukkonen täsmentää Lännen Medialle, että yhteyksiä selvitetään nimenomaan kauppakeskus Isoon Omenaan kohdistuneeseen uhkaukseen Espoossa ja Länsi-Porin sekä Ulvilan yhteiskoulun saamiin uhkauksiin.

Länsi-Uudenmaan poliisi otti torstaina kiinni noin 20-vuotiaan miehen, jonka epäiltiin kirjoittaneen Tor-verkossa julkaistun kauppakeskus Ison Omenaan kohdistetun uhkaustekstin. Viikonlopun kuulusteluissa mies myönsi teon, jota poliisi tutkii laittomana uhkauksena ja perättömänä vaarailmoituksena.

Lounais-Suomen poliisi tiedotti sunnuntaina, että poliisi on jatkanut tiiviisti viime torstaina ja perjantaina ilmi tulleiden Satakunnan koulu-uhkausten tutkintaa.

Länsi-Porin kouluun kohdistuneen uhkauksen tutkinnassa oli viikonlopun aikana edistytty merkittävästi. Maanantaina poliisi turvaa koulupäivän häiriöttömän kulun sekä Länsi-Porin koululla että Ulvilan yhteiskoululla.

Oulussa poliisi oli läsnä kauppakeskus Valkeassa viikonloppuna normaalia näkyvämmin. Sunnuntai sujui normaalin viikonlopun mukaisesti. Tero Luukkosen mukaan maanantaina Valkeassa ei ole enää tavallista enempää poliisivalvontaa.

Espoossa teon motiivina oli häviö uhkapelissä

Espoossa vappupäivänä laajasti sosiaalisessa mediassa esiin noussut uhkaus herätti pelkoa Ison Omenan asiakkaiden ja kauppakeskuksessa työskentelevän henkilöstön keskuudessa.

– Uhkauksen kirjoittamisen motiiviksi mies kertoi suuttumuksen, joka syntyi hänen hävittyään ison summan netissä pelatussa uhkapelissä. Lisäksi mies myönsi lisänneensä julkaisemansa uhkauksen kommentteihin toisen henkilön nimen, vaikka tällä henkilöllä ei ollut asiaan mitään yhteyttä, kertoo tutkintaa johtava komisario Teemu Värtinen tiedotteessa.

Laittomasta uhkauksesta voi seurata kahden vuoden vankeusrangaistus. Lisäksi tekijä voi joutua maksamaan merkittäviä korvauksia. Korvausvaatimukset tarkentuvat myöhemmin.

Erilaiset julkisuuteen tulevat uhkaukset ovat Oulun poliisin mukaan viime aikoina lisääntyneet. Sosiaalisessa mediassa saattaa liikkua huolta herättäviä julkaisuja.

– Yksityishenkilön on vaikea arvioida, onko uhka todellinen – eikä tarvitsekaan. Yksityisen henkilön tehtävä on välittää havainto viranomaiselle. Poliisin tehtävä on uhkan arvioiminen. Poliisi suhtautuu aina uhkauksiin vakavasti ja käyttää erilaisia pakkokeinoja tapahtumien selvittämiseksi, Oulun poliisi kirjoittaa tiedotteessa.

Jos näet internetissä epäilyttävän julkaisun, toimi näin:

1) Ilmoita havainnostasi viranomaisille. Jos uhka on välitön, soita 112. Muussa tapauksessa voit välittää tietosi poliisille esimerkiksi Nettivinkin kautta: poliisi.fi/nettivinkki. Viranomaiset selvittävät tietojesi perusteella, onko uhka todellinen ja ottavat sinuun yhteyttä, mikäli tarvitsevat lisätietoja. Voit ottaa talteen esimerkiksi ruutukaappauksen julkaisusta.

2) Älä levitä näkemääsi epäilyttävää julkaisua eteenpäin. Uhkailujen esittäjät haluavat nimenomaan huomiota julkaisuilleen. Sosiaalisessa mediassa leviävät uhkaukset voivat innostaa muita ottamaan mallia ja lietsomaan pelkoa.

3) Ole huoletta! Poliisi kuulee, tutkii ja selvittää päivittäin erilaisia uhkailuja, joista suurimmasta osasta ei koskaan tule tietoa julkisuuteen. Poliisi tiedottaa välittömästi, mikäli tiettyä paikkaa tai aluetta on syytä välttää. Mikäli toisin ei ole ilmoitettu, voit elää arkeasi normaalisti ja luottaa siihen, että poliisi tekee parhaansa suojellakseen sinua ja läheisiäsi.

4) Jos huomaat, että poliisi on kommentoinut asiaa uutisvälineissä tai sosiaalisessa mediassa, voit luottaa siihen, että asia on jo poliisin hoidossa.

Ohjeet antoi Oulun poliisi.

Menot