fbpx
Kolumnit Uutiset

Oy Suomen julkiset palvelut Ab

Olen nähnyt Postin tulevaisuuden, eikä kirjeiden kuljettelu liity siihen kuin yhtenä pienenä sivujuonteena.

Naureskelin muiden tavoin, kun Posti aiemmin ilmoitti aloittavansa puutarhapalveluiden tarjoamisen. Pitkän linjan postimies ajamassa nurtsia kuin 14-vuotias kesätyöläinen. Niinkö epätoivoiseksi tilanne on käynyt, ihmettelin.

Kyllä, tilanne on epätoivoinen. Ja kyllä, nurmikonajelussa saattaa hyvinkin olla Postin uuden alun siemen.

Valtio ja kunnat ovat tällä vuosituhannella pienentäneet tehokkaasti palveluverkostoaan. Jatkuvat säästöt ovat keskittäneet julkiset palvelut isoihin kaupunkeihin, jos edes niihinkään.

Samaan aikaan Postilla on yleispalveluvelvoitteensa ja tarvittaessa kusti polkee oikealta ajettavan autonsa joka arkipäivä vaikka Pelkosenniemen perimmäisellekin savulle asti.

Postista on tullut viimeinen julkinen palvelu isossa osassa Suomea.

Nykymallinen Posti on tuhoon tuomittu. Kirjeitä tai kortteja ei enää lähetetä, lehdet ja laskut siirtyvät verkkoon. Vain verkkokaupan pakettien kuskailu tuo rahaa taloon.

Siksi pakettipalvelu kannattaisikin myydä pois, vielä kun sillä on edes jotain arvoa.

Sen jälkeen kelpaa muuttaa Posti voittoa (siinä onnistumatta) tavoittelevasta yhtiöstä takaisin perinteiseksi valtionyhtiöksi, jonka tärkein tehtävä on rahan sijaan tuottaa palveluja.

Uusi Posti olisi valtiolle ja kunnille sama kuin R-kioski on nyt ties kuinka monelle yksityiselle yritykselle: lähellä asiakkaita oleva valtakunnallinen palvelupiste.

Pitkien etäisyyksien Suomessa kiertelee päivittäin hirveä määrä eri toimijoiden työntekijöitä tuomassa aterioita, kotihoitoa ja muita palveluja. Kaikkien tällaisten julkisten toimijoiden kustantamien kuljetusten keskittäminen alueella muutenkin liikkuvalle Postille tuntuisi järkevältä.

Kilpailu on hyvästä, mutta ei ole realistista uskoa siihen, että edes sote-uudistus saa yksityisiä yhtiöitä panostamaan muuttotappioalueiden palveluihin.

Posti kuskaa jo nyt ruokia vanhuksille ja tarjoaa erilaisia kotipalveluja. Esimerkiksi viime vuonna Posti kuljetti 2 miljoonaa ateriaa ja Etelä-Karjalassa kokeillaan Postia kotihoidon ja vammaispalvelun kumppanina. Mahdollisuudet ovat rajattomat, jos niihin vain uskalletaan tarttua.

Posti olisi kirjaimellisesti valtion ja kuntien kädet ja jalat maakunnissa. Siinä sivussa kulkevat sitten ne vähäiset kirjeet ja lehdetkin.

Menot