Uutiset

Pääkaupunkiseudulle yleinen ulkonaliikkumiskielto?

Ulkomaalaisomisteinen Concordia Bus Finland Oy on tarjonnut Martti Suhoselle (Hämeen Sanomat 16.11.2004) niin hyvän työpaikan pääkaupunkiseudulla, että siellä on kannattanut käydä Toijalasta saakka. Mutta silti Suhonen on tyytymätön, syyttää työnantajaansa virheistä ja vaatii tätä ”nöyrtymään”. Suhonen haluaa ”ulkopuoliset” alalta ulos.

Suhonen haluaa itselleen ja yhdistykselleen oikeuden valikoida alalle tulevat ihmiset, ”oman porukan”. Vaatimus ei perustu voimassa olevaan työehtosopimukseen, joten sitä ei työnantaja ole rikkonut. Se ei taida perustua myöskään voimassa olevaan lakiin, jonka mukaan jokaisella on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä ja ammatilla.

Mitä seuraavaksi, Martti Suhonen, kun työnantajasi haluaakin noudattaa sekä perustuslakia että lakia kilpailunrajoituksista ? Pääkaupunkiseudulle yleinen ulkonaliikkumiskielto?

Eivät taida nämä älyttömyydet elämää kotona Toijalassa haitata, vaikka kauniisti kirjoitatkin matkustajien roolista maksajana.

Lupaat alalle työrauhan pitkäksi aikaa, kunhan ”ulkopuoliset” saadaan alalta ulos ja kilpailevien yritysten kanssa tehdään kartelli.

Miten voit luvata sellaista, sillä 66 osa-aikaista kuljettajaa 1 300 kuljettajan joukossa on pieni asia, jos mikä. Varsinkin, kun työehtosopimus oli voimassa ja kaikki kuljettajat olivat työnantajille yhtä kalliita. Vai haluatko vastedes huutaa työtuntisi huutokaupasta, niin kuin monissa maaseutukaupungeissa tehdään: se, joka halvimmalla ajaa, saa ajot.

Lain mukaan julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Harmi, että julkinen valta on aina niin saamaton.

Hannu Malkala

Concordian ”ulkopuolinen” linja-autonkuljettaja

Hämeenlinna

Päivän lehti

4.4.2020