fbpx
Uutiset

Pääministeri Boris Johnsonin konservatiivit saamassa murskavoiton Britannian vaaleissa

Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa. Hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu.
Britannian pääministeri Boris Johnson poistui Lontoossa konservatiivien päämajasta aikaisin perjantaina yhdessä tyttöystävänsä Carrie Symondsin kanssa. Kuva: NEIL HALL
Britannian pääministeri Boris Johnson poistui Lontoossa konservatiivien päämajasta aikaisin perjantaina yhdessä tyttöystävänsä Carrie Symondsin kanssa. Kuva: NEIL HALL

Britannian pääministerin Boris Johnsonin konservatiivit olivat matkalla kohti murskavoittoa torstaisissa parlamenttivaaleissa.

BBC:n ennusteen mukaan konservatiivit olisivat saamassa 650-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen 368 paikkaa, eli 74 paikan enemmistön. Tulos on parempi kuin mitä moni oli odottanut.

Johnson kommentoi, että “tämä on voimakas mandaatti saada brexit tehdyksi”. Johnson suunnittelee Britannian eroavan EU:sta ensi kuussa.

Opposition työväenpuolue on hävinnyt paikkoja alueilla, joilla äänestettiin Britannian EU-eron puolesta vuoden 2016 kansanäänestyksessä.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi, että hänen puolueensa oli pannut eteenpäin “toivon manifestin” mutta “brexit on polarisoinut niin paljon debattia, että se on mennyt yli normaalista poliittisesta keskustelusta”.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Twitterissä, että “Boris oli saamassa ison voiton” vaaleissa.

Lopullinen häviö brexitin vastustajille

Murskavoitto konservatiiveille merkitsee lopullista häviötä brexitin vastustajille, jotka suunnittelivat vielä uutta kansanäänestystä aiheesta. EU-ero on saanut Britanniassa aikaan viime aikojen suurimmat mielenosoitukset.

Konservatiivien voitto on suurin sitten Margaret Thatcherin voiton vuonna 1987.

– Mielestäni tämä näyttää historialliselta vaalilta, joka antaa meille, tälle uudelle hallitukselle, mahdollisuuden kunnioittaa Britannian kansan demokraattista tahtoa, Johnson sanoi voitettuaan paikkansa Uxbridgessä.

Vaalit hävinnyt työväenpuolue saattaa joutua nyt sisällissotaan puoluetta kontrolloivien sosialistien ja valtaa vaativien maltillisten välillä. Corbyn sanoi eroavansa ennen seuraavia vaaleja. Hän aikoi kuitenkin säilyttää johtajan paikkansa vielä jonkin aikaa. Moni hänen puolueessaan haluaa Corbynin lähtevän heti.

Menot