fbpx
Uutiset

Pääministeri Kiviniemelle ikioma stressitesti

Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) kuherruskuukausi median kanssa typistyi viikoksi. Tuo viikkokin on ehkä ylimitoitettu. Iltalehtihän aloitti Kiviniemen analysoimisen heti valinnan jälkeen ns. ahteripäästä.

Kuherruskuukauden lyheneminen kertoo median räväköitymisestä. Eritoten iltapäivälehdet kaivavat kaiken mahdollisen ja vähän mahdottomankin esiin taistellessaan laskevia levikkilukuja vastaan.

Hyvää vetoapua toimittajille antavat hallituksen kokoomuslaiset ministerikollegat ja tietysti oppositio Eero Heinäluoman (sd.) johdolla.

Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi ihmetteli, miten Kiviniemi on kyennyt kokoamaan lähes 70 000 euron vaalibudjettinsa alle 1 700 euron eristä eli summista, joiden lahjoittajaa ei tarvitse ilmoittaa.

Kiviniemeltä vaaditaan vaalirahoituksen täydellistä avaamista. Sitä hän ei halua tehdä, vaan vetoaa vaalirahoitusta koskevaan lakiin.

Kiviniemi ei ole siis tehnyt mitään väärää. Toisaalta hänen toimintansa arvostelijat oppositiosta ja hallituksen sisältä käyttäytyvät hyvin tarkoitushakuisesti.

Keskustaa eniten ryvettänyttä vaalirahakohua halutaan pitää esillä. Tämä taas sopii mainiosti iltapäivälehdille ja miksei koko mediakentällekin. Kestoaiheet juopottelun lisääntymisestä, hukkumisista ja poliklinikoiden ylityöllisyydestä helteillä on jo imetty kuiviin.

Tuore, nuori pääministeri ja mystiset tukijat, joita hän ei halua paljastaa, menee ainakin kohtalaisen hyvin kaupaksi herroja ja poliitikkoja vihaavassa maassa.

Mitalin toinen puoli koostuu sitten kansalaisten reaktioista. Miten he juttuihin suhtautuvat? Nakertaako tukijoidensa salailu tuoreen pääministerin uskottavuutta ja viekö asian jatkuva esilläolo kansalaisten kiinnostuksen kokonaisuuden kannalta toisarvoisiin asioihin?

Kiviniemen pääministeriura on alkanut vakuuttavasti. Hän esiintyy varmasti, tuo mielipiteensä selkeästi esiin eikä päästä suustaan sammakoita.

Hän on ollut tähän asti maan historian ensimmäisen naispääministerin Anneli Jäätteenmäen (kesk.) vastakohta.

Kiviniemi on nyt tehnyt selkeän valinnan vaikenemalla vaalitukijoistaan. Linjan täytyy nyt pitää loppuun asti. Jos hän median painostuksen alla joutuu muuttamaan kantansa, koituu hänelle ilman muuta imagotappio.

Täysin kuivin jaloin hän olisi selvinnyt vain avaamalla heti pääministeriksi tultuaan koko vaalirahoituksensa. Reunaehtona toki on, että lahjoitusten pitää kestää julkinen läpivalaisu.

Sen verran pääministeri suostui vaalirahoitustaan avaamaan, ettei sieltä löydy Nova Groupia. Kohuliikemies ja vaalirahoittaja Arto Merisalo vahvisti Kiviniemen ilmoituksen. Myöskään Kehittyvien Maakuntien Suomi ei kuulu Kiviniemen vaalikuvioihin.

Politiikan uskottavuuden ja pääministerin työrauhan kannalta olisi toivottavaa, että kohu jää Kiviniemen luonnehdinnan mukaisesti “kesäkeskusteluksi”.

Menot