fbpx
Uutiset

Pääministeri Marin hiillosti kokoomusta: "Suomi on oikeusvaltio, eikö teitä hävetä?"

Ulkoministeri Haavisto perusteli toimintaansa sillä, että ministeriön virkamiesjohdon mukaan kaikki on tehty lakien mukaan.
Pääministeri Sanna Marin lupasi hallituksen pitävän kiinni siitä, että Suomi on oikeusvaltio. Kuva: Joel Maisalmi
Pääministeri Sanna Marin lupasi hallituksen pitävän kiinni siitä, että Suomi on oikeusvaltio. Kuva: Joel Maisalmi

Pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti al-Holin suomalaisten palautuksia koskevassa välikysymyskeskustelussa, että Suomi on oikeusvaltio.

– Minun hallitukseni tulee siitä pitämään kiinni.

– Tämän todettuani katson erityisesti opposition suuntaan ja kokoomuksen suuntaan. Eikö teitä hävetä, Marin kysyi ja sai aikaan kohahduksen istuntosalissa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan kysymys, onko ministeriössä toimittu oikein, on oikeuskanslerin pöydällä valituksina.

– Oma virkamiesjohtoni on sanonut, että kaikki on tapahtunut lain ja pykälien mukaan. Tietysti luotan tässä vaiheessa siihen, mutta oikeuskansleri varmasti kaikki asiat tulee tutkimaan.

Haaviston mukaan ei ole oikein sanoa, että on piilouduttu virkamiesten selän taakse.

– Hallituksen maanantaina tekemä linjaus antaa heille selkänojan tehdä viranomaisyhteistyötä kurdihallinnon kanssa.

Haavisto muistutti, että suomalaisia virkahenkilöitä on lähetetty sotatoimialueelle, jossa on vielä Isis-sympatisoijia ja Isis-toimijoita.

– Miettikää, miksi on luottamuksellista tietoa, että tällaiset henkilöt ovat liikkeellä? Heihin kohdistuu suoria uhkia sotatoimialueella. On erittäin tärkeätä, että suojaamme näitä henkilöitä, Haavisto sanoi.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan valmista palautussuunnitelmaa ei ole voinut olla, vaan ainoastaan viranomaisten varautumissuunnitelmia. Kuva: Joel Maisalmi
Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan valmista palautussuunnitelmaa ei ole voinut olla, vaan ainoastaan viranomaisten varautumissuunnitelmia. Kuva: Joel Maisalmi

Ei valmista palautussuunnitelmaa

Haaviston mukaan valmista suomalaisten palautussuunnitelmaa al-Holista ei ole vielä voinut olla neuvoteltuna kurdihallinnon kanssa.

– Varmasti on viranomaisten erilaisia varautumissuunnitelmia. – Mutta sellainen yksityiskohtainen suunnitelma, jossa sanotaan neuvottelutuloksen perusteella, että saataisiin näitä lapsia tai muuta tänä ja tänä päivänä, sehän voi syntyä vasta, kun sellainen neuvottelutulos on olemassa.

Haavisto lupasi informoivansa ulkoasianvaliokuntaa, kun tällainen neuvottelutulos syntyy.

Haaviston mukaan lastensuojelutoimien hankaluus on se, että Syyriassa kurdihallinnon alla ei ole lastensuojeluviranomaista, jolta voitaisiin pyytää virka-apua.

– Silloin suomalaisviranomaisten toimet pääosin tai kokonaan tapahtuvat Suomessa. Tämä on lastensuojelutoimien hankaluus.

 

Menot