fbpx
Uutiset

Pääministeri Marin reagoi HS:n paljastukseen siivousalan ongelmista – "Hyväksikäytön pitäisi olla työnantajalle niin suuri riski, ettei se kannata"

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan tilanne on suomalaisilla työmarkkinoilla kestämätön, kun työvoiman hyväksikäyttöä esiintyy systemaattisesti.
Pääministeri Sanna Marin on kertonut siivoansa itsekin mielellään muun muassa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Nyt hän aikoo tukea siivousalan hyväksikäytettyjä lainmuutoksilla ja viranomaistoimin. Kuva: Arttu Laitala
Pääministeri Sanna Marin on kertonut siivoansa itsekin mielellään muun muassa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Nyt hän aikoo tukea siivousalan hyväksikäytettyjä lainmuutoksilla ja viranomaistoimin. Kuva: Arttu Laitala

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan suomalaisten työmarkkinoiden hyväksikäytön poistamiseksi tarvitaan lainsäädäntömuutoksia ja viranomaisten resurssien vahvistamista.

Marin otti kantaa Helsingin Sanomien uutiseen, jonka mukaan siivousalalla esiintyy laajamittaista hyväksikäyttöä. Yleensä uhrina ovat heikossa asemassa olevat maahanmuuttajat tai turvapaikanhakijat.

– Työvoiman hyväksikäytön pitäisi olla työnantajalle niin suuri taloudellinen riski, ettei se kannata. Nyt näin ei ole, Marin kirjoitti sunnuntaina Twitterissä.

Tilanteen korjaamiseksi Marin esittää lisää keinoja valvontaviranomaisille alipalkkaukseen ja muihin epäkohtiin puuttumiseksi.

Lisäksi ammattiliitoilla pitäisi Marinin mukaan olla kanneoikeus, jotta nekin voisivat tehokkaammin puuttua havaitsemiinsa ongelmiin.

Laaja ongelma

HS:n mukaan esimerkiksi rikosuhripäivystyksessä on jo asiakkaita, jotka ovat kertoneet hyväksikäytöstä parissakymmenessä siivousfirmassa.

Välillä siivousta on joutunut tekemään niin, että palkka maksetaan vain osasta tunnista tai jopa kokonaan ilman palkkaa. Turvapaikanhakijasiivoojaa on voitu kiristää esimerkiksi työhön perustuvan oleskeluluvan saamisella.

Epäkohdista hiljaa pysyvä siivooja on puolestaan voinut työllään saada työperäisen oleskeluluvan.

Espoolle kritiikkiä

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo piti Twitterissä uutisessa yllättävänä Espoon kaupungin välinpitämättömyyttä.

– Väärinkäytöksiä tapahtuu monilla aloilla, vaikka siivous, ravintolat ja rakentaminen erottuvat. Yllättävää siinä oli Espoon kaupungin välinpitämättömyys ja laajamittaisuus.

Espoo oli tilannut siivousta myöhemmin Helsingin käräjäoikeudessa työriidasta tuomitulta siivousyritykseltä. Tapaus on yhä vireillä hovioikeudessa.

Espoo ei kuitenkaan katkaissut sopimuksia ennen kuin viime vuonna, vaikka tietoja hyväksikäytöstä tuli aiemmin.

– Lapsuuden kouluissa keittäjät, siivoojat ja talkkari olivat osa yhteisöä, joka tuki myös opiskelua. Yhä on valtava ero ovatko työntekijät omia tai ulkoistettu omalle yhtiölle kuten Vantaalla vai tuotanto yksityistetty kuten Espoossa. Yksityistäminen edellyttäisi rahaa valvontaan, Saramo kirjoittaa.

Menot