fbpx
Uutiset

Kiuru rokoteneuvottelujen jälkeen: Tavoitteena koko väestön suojaaminen, rokote tarjotaan ilmaiseksi kaikille halukkaille

Valtiovarainministeri Vanhasen mukaan rokotteiden saaminen tai rokottamisen toteuttaminen ei tule jäämään rahasta kiinni.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoo, että niin koronarokotuksissa kuin yli 55-vuotiaiden työllisyysratkaisuissakin päästään etenemään mahdollisimman nopeasti. Kuva: Arttu Laitala
Pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoo, että niin koronarokotuksissa kuin yli 55-vuotiaiden työllisyysratkaisuissakin päästään etenemään mahdollisimman nopeasti. Kuva: Arttu Laitala

Hallitus päätti keskiviikkoiltana Suomen virallisesta koronarokotestrategiasta, jonka tavoitteena on koko väestön suojaaminen, kun myyntiluvallista rokotetta on saatavilla. Rokote tarjotaan ilmaiseksi kaikille halukkaille, joilla ei ole terveydellistä estettä rokotteen ottamiselle.

– Vaikka aluksi rokotetta ei saada kaikille, on tärkeä päästä heti liikkeelle, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että ensimmäiset rokotteet saadaan maahan ensi vuoden alussa. Rokotukset aloitetaan mahdollisimman pian tämän jälkeen.

Alkuvaiheessa rokotetta tarjotaan koronapotilaita hoitavalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, hoivakotien henkilöstölle, ikääntyneille ja muiden sairauksien vuoksi riskiryhmäläisille.

Koronarokotteiden myyntilupien rajaukset voivat vaikuttaa rokotusjärjestykseen.

Lasten rokottaminen tulee ministeriön mukaan ajankohtaiseksi vasta kohderyhmän tutkimusten valmistuttua.

Strategiasta kerrotaan vielä tarkemmin tiedotustilaisuudessa torstaina.

Pääministeri huolestui ihmisistä kaupungilla

Aiemmin neuvotteluihin mennessään Kiuru totesi, että Suomessa varaudutaan koronarokotteen nopeaankin läpimurtoon.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan koronarokotukset voivat alkaa Suomessa nopeasti sen jälkeen, kun rokotteelle on saatu EU:n lääkevirastolta myyntilupa.

– Toivon, että mahdollisimman pian, Marin sanoi Säätytalon portailla, kun hallitus keskiviikkona kokoontui neuvottelemaan korona- ja koronarokotetilanteesta.

Ensimmäisinä rokotteen saavat hoitohenkilökuntaan kuuluvat ja riskiryhmäläiset.

Keskiviikkoillan neuvotteluissa käsitellään Suomen rokotestrategiaa. Päätöksiä tehdään sitten valtioneuvoston yleisistunnossa.

Marin oli huolissaan siitä, että ihmisiä on Helsingissä edelleen enemmän liikkeellä kuin keväällä. Pääministeri oli kiinnittänyt asiaan huomiota liikkuessaan kaupungilla.

Myös tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) puhui vähien kontaktien puolesta juuri nyt, jotta joulunvietto on turvattu.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan rahaa koronarokotteisiin on hallituksessa varattu jo valmiiksi 200 miljoonaa.

Osa siitä on jo käytetty ennakkomaksuihin. Suomi saa rokotetta EU:n yhteishankintojen kautta. Vanhasen mukaan rokotteiden saaminen tai rokottamisen toteuttaminen ei tule jäämään rahasta kiinni.

Britannia aloittaa ensi viikolla

Britanniassa koronarokote saadaan terveysviranomaisten mukaan käyttöön jo ensi viikolla.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että kansalaisten rokottamiset aloitetaan heti. Asiasta kertovat ulkomaiset medialähteet kuten Reuters ja BBC.

Britannian terveysviranomaiset ovat hyväksyneet ensimmäisenä maana Pfizer ja BioNTech -yhtiöiden koronarokotteen käyttöönoton. Maassa käyttöönotettava rokote ei ole kuitenkaan saanut vielä EU:n lääkeviraston myöntämää myyntilupa.

– Britannia ottaa rokotteen rajoitetusti käyttöön kansallisen tautitilanteen pohjalta. Kyse on laissa olevasta poikkeuslupakäytännöstä, jolloin sellainen lääke, joka ei ole vielä saanut myyntilupaa, voidaan ottaa käyttöön, yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle Fimean lääkevalmisteiden arviointiprosessista sanoo.

Lääkelain perusteella vastaava käytäntö olisi mahdollista myös Suomessa.

– Tätä ei ole pidetty tarkoituksenmukaisena näiden rokotteiden osalta. Tarkoitus on rokottaa suuri joukko lähtökohtaisesti terveitä ihmisiä ja silloin halutaan olla varmoja rokotteen laadusta, tehosta ja turvallisuudesta, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo Lännen Medialle.

Viisikolla työt jatkuvat illalla

Korona- ja rokotekokouksen jälkeen hallituksen viisikko eli hallituspuolueiden puheenjohtajista koostuva ryhmä alkaa pohtia, mitä tehdään eläkeputkelle ja muille mahdollisille keinoille parantaa yli 55-vuotiaiden työllisyyttä.

Hallitus on antanut itselleen aikaa jouluun saakka tähän työhön.

Pääministeri Marinin mukaan työmarkkinajärjestöjen kariutuneesta yrityksestä jäi hallitukselle eväitä tehdä omat ratkaisunsa yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamisessa.

– Ratkaisun pitää olla sellainen, että asenneilmapiiri paranee ja että yli 55-vuotiaat myös jaksavat työelämässä pidempään, keskustan Saarikko sanoi keskiviikkona.

Hänen mukaansa hallituksen työllisyystavoitteeseen pääsy sisältää eläkeputken poiston.

Saarikko toivoi, että ratkaisu saadaan aikaan niin, ettei jouluaattona tarvitse olla neuvottelemassa.

 

Klo 22.22 Juttua päivitetty rokoteneuvottelujen jälkeen Krista Kiurun osuudella.

Menot