fbpx
Uutiset

Pääministeri Marin tuntikausien kokouksen jälkeen: al-Holin leirin suomalaislapset kotiutetaan niin pian kuin mahdollista

Hallitus sai maanantai-iltana valmiiksi poliittisen linjauksen al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamisesta. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituksen selkeä tahtotila on kotiuttaa lapset niin pian kuin mahdollista. Hallitus hieroi maanantai-iltana eduskunnassa neljän tunnin ajan epäselväksi koettua linjaansa al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseen.
Kuva: Mauri Ratilainen

Marin kertoi maanantai-iltana eduskunnan valtiosalissa, että hallituksen lähtökohta on auttaa lapsia, velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole. Marinin mukaan viranomaiset ratkaisevat, miten lasten etu parhaiten toteutuu. On siis mahdollista, että alueelta tulee myös äitejä lasten kanssa, jos lasten etu sitä vaatii.

Marin korosti, että kyseessä ovat viranomaisten ratkaisut. Hallitus ei aio puuttua yksilötason ratkaisuihin. Leiriä hallinnoivat kurdit ovat ilmoittaneet, ettei lapsia päästetä leiriltä ilman äitejä, jos äidit eivät ole antaneet siihen lupaa.

Hallituksen linjausta al-Holin leirillä olevien suomalaisnaisten ja lasten kotiuttamiseen valmisteltiin koko maanantai-ilta eduskunnassa täysistunnon jälkeen pidetyssä kokouksessa. Hallituksen neljä tuntia kestäneet neuvottelut kertovat siitä, että linjauksen teko ei ollut helppoa ja hallituspuolueet ovat jakautuneet asiassa. Hallituksen linjausta luonnosteltiin avustajien voimin jo viikonlopun aikana.

Al-Holin leirillä Syyriassa on suomalaistaustaisia äitejä 11 ja lapsia noin 30. Hallituspuolueista keskusta on halunnut auttaa vain lapsia palaamaan Suomeen, mutta ei heidän äitejään. Vihreiden ja vasemmistoliiton mielestä lapsia pitäisi auttaa myös silloin, jos heitä ei voida tuoda Suomeen ilman äitejään. Sosiaalidemokraattien kannat ovat jakautuneet.

Niinistön kanta ei vaikuttanut hallituksen linjauksiin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kirjoitti al-Holin leiriin liittyvässä kannanotossaan sunnuntai-iltana, että Suomella on ilmiselvä moraalinen velvollisuus auttaa leirillä olevia lapsia, mutta sama velvoite ei ulotu äiteihin, vaikka heillä Suomen kansalaisina on oikeus konsulipalveluihin.

Niinistö kirjoitti myös, että muut Pohjoismaat ovat toistaiseksi tehneet enemmän kuin Suomi noutamalla orpoja ja sairaan lapsen pois leiriltä. Samalla kuitenkin muista Pohjoismaista on kuultu tiukkoja vastustavia kantoja muiden leireillä olevien auttamiseksi. Presidentti korosti kirjoituksessaan myös turvallisuuskysymyksiä. Suomi ei saa presidentin mukaan päätyä tilanteeseen, jossa turvallisuusriskien kohtelu on lievempää ja lainsäädäntömme väljempää kuin verrokkimaissa.

Marin kertoi käyneensä tiivistä keskustelua presidentin kanssa al-Holin tilanteesta. Niinistön kanta ei Marinin mukaan kuitenkaan vaikuttanut hallituksen linjauksiin ja hallituksen ja presidentin linjaukset eivät eroa toisistaan.

Välikysymys huomenna

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) esittelee hallituksen linjauksen opposition jättämään välikysymykseen al-Holiin liittyvässä keskustelussa tiistaina eduskunnassa. Perussuomalaiset, kokoomus, nyt-liike ja kristillisdemokraatit jättivät asiasta välikysymyksen viime keskiviikkona, heti uuden hallituksen nimittämistä seuraavana päivänä. Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta keskiviikkona.

 

 

Menot