fbpx
Uutiset

Pääministeri mittauttaa hallituksen kannatuksen tiedonannolla – "Ulkoparlamentaariset voimat eivät voi sanella politiikkaamme"

Hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona. Äänestyksessä on kyse koko hallituksen työllisyyspolitiikasta, ei vain irtisanomissuojan heikentämisestä.
Pääministeri Juha Sipilä mittauttaa hallituksen luottamuksen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) mittauttaa hallituksen luottamuksen antamalla eduskunnan tiedonannon kiistanalaisesta irtisanomislaista. Eduskunta äänestää asiasta keskiviikkona.

Pääministeri kertoi asiasta torstaina iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Olemme päätyneet siihen, että kun tätä kiistanalaista lakia ja sen käsittelyä on pyydetty lopettamaan, haemme eduskunnalta tiedonannon muodossa tukea hallituksen työllisyyslinjauksille ja kysymme eduskunnalta, jatkammeko tällä linjalla, Sipilä sanoi.

Pääministerin mukaan kyse on poikkeuksellisesta keinosta, mutta keinoa on käytetty aiemminkin vastaavissa tilanteissa.

– Historiassa tämän tyyppistä keinoa on käytetty tilanteissa, joissa on haettu tukea eduskunnalta ja selvitetty, onko hallituksen linja myös eduskunnan tahdon mukaista, pääministeri totesi.

 

Kyse työllisyyspolitiikan linjauksista

Työministeri Jari Lindström (sin.) korosti tiedotustilaisuudessa yhdessä Sipilän kanssa sitä, että luottamuksen mittaamisessa ei ole vain yhdestä kiistanalaisesta kysymyksestä eli irtisanomissuojan heikentämisestä.

Tulevassa äänestyksessä mitataan sitä, onko hallituksen työllisyyspolitiikalla eduskunnan luottamus.

– Kyse ei ole yksittäisestä esityksestä, vaan hallituksen laajemmasta työllisyyspoliittisesta linjasta. Ainoa tavoite on työllisyysasteen nostaminen, työministeri Lindström sanoi.

 

Herättänyt voimakasta vastustusta

Esitykset irtisanomissuojan heikentämisestä ovat herättäneet voimakasta vastustusta työntekijäpuolella.

Ay-liikkeet ovat vastustaneet lakiesitystä esimerkiksi lyhyillä lakoilla sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla.

Vaikka vastustus on ollut kovaa, työministerin linja tiedotustilaisuudessa oli myös tiukka.

– Ei voi olla niin, että ulkoparlamentaariset voimat sanelevat politiikkaamme, hän totesi.

Hallitus on esittänyt kompromissiratkaisuna sitä, että irtisanomissuojaa heikennettäisiin vain niissä yrityksissä, joissa on kymmenen työntekijää.

Alun perin esitys koski yrityksiä, joissa on 20 työntekijää.

– On pyritty hakemaan ratkaisua, ja teimme kompromissiratkaisuehdotuksen, jolle tuli täystyrmäys. Me viemme tätä asiaa eteenpäin ja toivomme, että eduskunnalta tulee tuki, Lindström sanoi.

Menot