fbpx
Uutiset

Pääministeri Sanna Marin: Hallituksen katse on käännetty eteenpäin, emme vilkuile sivuille

Eduskunta sai pääministerin tiedonannon hallitusohjelmasta. Uusi hallitus jatkaa vanhan ohjelmalla.
Pääministeri Sanna Marin antoi eduskunnalle tiedonannon hallitusohjelmasta. Siitä äänestetään tiistaina. Kuva: KIMMO BRANDT
Pääministeri Sanna Marin antoi eduskunnalle tiedonannon hallitusohjelmasta. Siitä äänestetään tiistaina. Kuva: KIMMO BRANDT

Hallitusohjelman ensimmäiset askeleet on otettu ja jatkamme määrätietoisesti ja vakaasti sen toteuttamista. Näin sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) antaessaan hallitusohjelmasta maanantaina tiedonannon eduskunnalle.

Hallitus jatkaa edeltäjänsä Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmalla.

– Hallituksen katse on käännetty eteenpäin. Emme vilkuile sivuille, Marin sanoi.

– Tehtävämme on vahvistaa ihmisten luottamusta tulevaisuuteen. Luottamus syntyy vain tekojen kautta. Tähän keskitymme, hän lupasi.

Marin korosti, että hallitus on sitoutunut vastuulliseen talouspolitiikkaan ja pyrkimykseen julkisen talouden tasapainosta.

– Vastuullista talouspolitiikkaa ovat myös ne välttämättömät uudistukset ja investoinnit, jotka parantavat tuottavuutta sekä vahvistavat työllisyyttä ja julkisen talouden kestävyyttä pitkällä aikavälillä.

Hallituksen tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta on vaativa.

– Otamme sen tosissamme. Julkisen talouden kestävyys on nyt ja etenkin tulevaisuudessa korkean työllisyyden varassa. Kun saavutamme työllisyystavoitteen, julkinen talous on normaalissa suhdannetilanteessa tasapainossa vuonna 2023.

Marin lupasi hallituksen tekevän uudistuksia, jotka vahvistavat tasa-arvoa ja luottamusta työmarkkinoilla.

– Haluamme vahvistaa työntekijöiden ja työnantajien vuoropuhelua työpaikoilla ja vahvistaa yritysten kasvuedellytyksiä ja mahdollisuuksia työllistää. Olemme koko Suomen asialla, Hangosta Utsjoelle ja Itä-Suomesta Satakuntaan.

Tavoitteet entiset

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi, että pääministeri on vaihtunut, mutta eteenpäin katsova hallitusohjelma ja sen kunnianhimoiset tavoitteet ovat samat.

Lindtmanin mielestä hallituksen tärkein tehtävä on viedä Suomi hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi seuraavan 15 vuoden aikana ja tehdä se sosiaalisesti oikeudenmukaisesti, työllisyyttä parantaen sekä talouden toimivuudesta huolehtien.

Hallituksen työllisyystavoite on Lindtmanin mukaan kova ja niin pitääkin olla. Vaikeuskerroin kasvaa, mitä lähemmäksi tavoitetta pääsemme.

– Kaikki työllisyyskeinot eivät varmasti tule olemaan vain helppoja, mutta itsetarkoitus ei ole tehdä vaikeita, vaan oikeita ratkaisuja.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Hanna-Leena Mattila sanoi puolueensa edellyttävän, että hallitus tekee tarvittavat ratkaisut viime kädessä itse, jos kolmikantaiset työryhmät eivät niitä saa aikaan.

– Luotamme kuitenkin siihen, että työmarkkinaosapuolet kantavat vastuunsa etenkin, kun Suomen talouden näkymät ovat hitusen paremmat kuin vielä aiemmin ennustettiin, hän sanoi.

Menot