Uutiset

Pääministeri Sanna Marin: Vain välttämätön matkustus Uudellemaalle tai sieltä ulos sallitaan – Vapaa-ajan reissut kielletään 19. huhtikuuta saakka

Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poismeno kielletään 19. huhtikuuta saakka.
Senaatintori oli keskiviikkona hiljainen. Kuva: Matti Posio
Senaatintori oli keskiviikkona hiljainen. Kuva: Matti Posio

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, että Uudellamaalla tullaan rajoittamaan henkilöiden liikkumista. Rajoitusten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

– Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poismeno kielletään.

Hallituksen mukaan rajoituksista voidaan poiketa vain työssäkäynnin tai elinkeinon harjoittamisen osalta sekä esimerkiksi lapsen tapaamisoikeuden tai lähiomaisen kuoleman vuoksi.

– Henkilökohtaisen syyn on oltava painava. Sellainen ei ole vapaa-ajan matkustus.

Käytännössä Uudenmaan liikkumisrajoitusten valvontaa hoitaa poliisi, joka voi tarvittaessa pyytää virka-apua esimerkiksi Rajavartiolaitokselta tai Puolustusvoimilta.

Tavara-, rahti- ja jakeluliikenne jatkuvat huolimatta liikkumisrajoituksista.

Sen sijaan juna- ja bussiliikenteeseen on tulossa lisää supistuksia, joskin työmatkaliikenne on tarkoitus turvata jatkossakin.

Lue myös: Tiukat rajoitukset sulkevat Uudenmaan muusta maasta

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Liikenne on hiljenemässä radikaalisti Uudenmaan ja muun Suomen väliltä. Kuva: Matti Posio
Liikenne on hiljenemässä radikaalisti Uudenmaan ja muun Suomen väliltä. Kuva: Matti Posio

Rajoituksia valmisteltu useita päiviä

Marin perustelee hallituksen kantaa sillä, että Uudellamaalla on pahin koronavirustilanne.

Rajoitustoimista uutisoi ensin MTV. Sen mukaan välttämätön työmatkaliikenne sallitaan, ja rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta saakka.

Koronavirustilanteen vaatimien rajoitusten valmistelu on jatkunut koko päivän. Hallitus aloitti neuvottelut Säätytalossa keskiviikkona kello 18. Neuvottelun loputtua alkoi vielä valtioneuvoston ylimääräinen istunto.

Liikkumisen rajoittaminen on ollut valmistelussa jo useita päiviä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on todennut, että lainsäädäntö on osoittautunut osan toimenpiteiden osalta jäykäksi.

Useiden rajoitusten valmistelua on tehty kovalla kiireellä ministeriöissä.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) vahvistaa, että eduskunnassa ei käydä lähetekeskustelua enää keskiviikkoiltana Uudenmaan eristystoimista. Vanhasen mukaan asia on lähetekeskustelussa vasta torstaina, ja sitten esitys jatkaa perustuslakivaliokuntaan.

STT ja Yle ovat uutisoineet keskiviikkona, että hallitus olisi päätymässä koko Uudenmaan maakunnan eristämiseen.

Helsingin Kauppatori ammotti keskiviikkona tyhjyyttään. Kuva: Matti Posio
Helsingin Kauppatori ammotti keskiviikkona tyhjyyttään. Kuva: Matti Posio

Ravintolat ollaan sulkemassa toukokuun loppuun asti

Tiistai-iltana hallitus antoi eduskunnalle esityksen ravintolat, kahvilat, baarien ynnä muiden sulkemisesta toukokuun loppuun asti. Sitä käsitellään eduskunnassa keskiviikkona. Poikkeuksia ovat todennäköisesti ruoan noutopalvelu sekä kenties lounastyyppiset työpaikkaravintolat.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta esittää, että lailla olisi turvattava yrittäjille kohtuulliset korvaukset ravintoloiden sulkemisesta ja säädettävä myös vaikutusten lieventämisestä.

Lisäksi ravintoloiden sulkemisesta olisi voitava antaa asetuksella määräyksiä ajallisesti ja alueellisesti, koska epidemiatilanne on erilainen eri osissa maata. Esimerkiksi Kainuussa ei ole vielä yhtään todettuna koronavirustartuntaa.

Noin 11 300 ihmistä tarvitsee Suomessa sairaalahoitoa

THL:n tuoreen arvion mukaan noin 11 300 ihmistä tarvitsee Suomessa sairaalahoitoa uuden koronaviruksen vuoksi, Näistä ihmisistä tehohoitoa tarvitsee 3 600 potilasta.

Arvio perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Turun yliopiston yhdessä tekemään mallinnukseen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella asuva iäkäs aikuinen menehtyi tiistaina koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin. Kyseessä on kolmas koronaviruskuolema Suomessa ja toinen Husin alueella.

Aiemmin tänään kerrottiin, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella asuva henkilö on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Henkilö kuului riskiryhmään perussairautensa osalta. Hän on menehtynyt keskiviikon aikana.

Varmistetuista tartunnoista 512 on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta. Pirkanmaan luku on 46, Pohjois-Pohjanmaan 29, Keski-Suomen 24 ja Varsinais-Suomen 21.

Viranomaisten mukaan luvut saattavat kuitenkin muuttua nopeasti, kun kotimaahan on saapunut tai saapuu ulkomailta noin 200 000 suomalaista. Iso osa heistä on oleskellut riskialueilla.

Jutun alkua päivitetty klo 22.36: Lisätty uutta tietoa voimaantulosta sekä rajoituksen poikkeuksista ja valvonnasta

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic