Uutiset

Pääministeri vaihtuu sittenkin Islannissa

Islannin pääministerin tiistaina ilmoittama ero sai farssin piirteitä, kun Sigmundur David Gunnlaugsson julkisti tiedotteen, jonka mukaan hän oli vain toistaiseksi jättäytynyt syrjään virasta.

Keskiviikkoiltana hallituspuolueiden lähteet kertoivat kuitenkin uutistoimisto Reutersille, että hallitus pysyy kasassa mutta pääministeri vaihtuu. Ennenaikaisia vaaleja ei tule.

Uusi pääministeri on todennäköisesti Gunnlaugssonin puolueen, edistyspuolueen varapuheenjohtaja Sigurdur Ingi Johannsson. Hän on toiminut hallituksen maatalous- ja kalastusministerinä.

Johannssonin valinta pääministeriksi vaatii hyväksynnän hallituksen toiselta puolueelta, itsenäisyyspuolueelta.

Gunnlaugssonista tulee ensimmäinen poliittinen uhri alkuviikosta julkistetuista panamalaisen Mossack Fonseca -lakifirman dokumenteista.

Gunnlaugsson osti vaimonsa Anna Sigurlaug Palsdottirin kanssa Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidyn Wintris Inc -yhtiön vuonna 2007. He investoivat yhtiöön vaimon omaisuutta, jota oli kertynyt tämän isän liikeyrityksen myynnistä.

PÄÄMINISTERI oli myynyt 50 prosentin osuutensa vaimolleen yhden dollarin nimellishintaan vuonna 2009, juuri ennen kun laki olisi velvoittanut parlamentin jäsenet paljastamaan sidonnaisuutensa.

Pääministeri on sanonut vaimonsa maksaneen omaisuudestaan verot Islannissa.

Tiistai-illaksi pääministeriä vastaan suunniteltu joukkoprotesti Reykjavikissa muuttui hillityksi voitonjuhlaksi eroilmoituksen tultua julki.

– Toivoimme, että parlamentti hajotettaisiin, sanoi kalaöljykauppias Steingrimur Oli Einarsson brittilehti Guardianille.

Einarson kertoi olevansa iloinen pääministerin eroilmoituksesta, mutta ei siitä, että hallitus on edelleen pystyssä.

Oppositiopoliitikot esittivät maanantaina epäluottamuslauseäänestystä Gunnlaugsonia ja hallitusta vastaan. Äänestys voi toteutua vielä tällä viikolla, ja sen seurauksena saatetaan julistaa uudet vaalit.

– On selvää, että vaadimme edelleen uusia vaaleja, sanoi vihreän puolueen johtaja Katrin Jakobsdottir uutistoimisto Reutersille.

Itsenäisyyspuoluetta edustava valtiovarainministeri Bjarni Benediktsson sanoi toivovansa, että hallitus voisi jatkaa.

Uudeksi pääministeriksikin väläytellyn Benediktssonin nimi on myös esillä Panaman papereissa. Hänellä kerrotaan olevan yhteyksiä Seychelleillä olevaan yhtiöön, josta hän aiemmin omisti kolmanneksen.

Mielipidemittauksen mukaan 69 prosenttia islantilaisista vaatii kuitenkin myös Benediktssonin eroa.

VAKIINTUNEET PUOLUEET pelkäävät uusien vaalien mahdollisuutta, sillä tuoreen mielipidemittauksen mukaan Islannin suosituin puolue 43 prosentin kannatuksella on arvaamaton piraattipuolue, joka ajaa suoraa demokratiaa, avoimuutta ja julkaisuoikeutta koskevien lakien uudistamista.

Panaman paperien paljastukset tulivat 323 000 asukkaan Islannille pahaan aikaan, sillä maa on vasta toipumassa vuoden 2008 finanssikriisin seurauksista. Tuolloin pieni ryhmä pankkiireja ja liikemiehiä sai Islannin polvilleen käyttämällä veroparatiisiyhtiöitä kätkemään kaupankäynnin suuren riskin finanssituotteilla. Moni heistä on nyt vankilassa.

Moni islantilainen syyttää poliitikoita kriisin syventämisestä ja pankkien päästämisestä mellastamaan velkarahalla.

Asiantuntijat uskovat katuprotestien jatkuvan kunnes maahan julistetaan uudet vaalit.

Pääministerin ja hänen vaimonsa Wintris Inc. -yhtiö menetti miljoonia dollareita vuoden 2008 kriisin seurauksena. Yhtiö vaatii kolmea kaatunutta islantilaispankkia maksamaan sille 4,2 miljoonaa dollaria (3,7 milj.e).

Pääministerinä Gunnlaugsson on ollut mukana neuvottelemassa pankkien ja niiden velkojien sopimuksista, joten häntä syytetään nyt eturistiriidasta.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic