fbpx
Uutiset

Pääministeri Vanhasen peli on pelattu

Pulassa, pahassa pulassa, umpikujassa. Pääministeri Matti Vanhanen kompastui hiekanmuruun, joka hakee vertaistaan maamme poliittisessa historiassa.

Vanhasen pelin pelasi loppuun yhdelle vanhalle tutulle naiselle lähetetty viaton tekstiviesti. Vanhanen on taakka, josta keskustan on päästävä eroon.

Ilta-Sanomat julkaisi tekstarin sisällön lauantaina ja on pitänyt sen jälkeen huolen kärpäsen paisuttamisesta härkäseksi. Kun se tässä onnistui, lehden päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä todistelee tekstarin tärkeäksi, koska lehdet käsittelevät asiaa pääkirjoituksissaan.

Mitä tekemistä pääministerin yksityiselämän piiriin kuuluvalla viestillä on minkään sanomalehden sivulla?

Ei sitten mitään.

Pietilän mukaan kansalaisilla on oikeus tietää pääministerin elämäntavoista. Jaa. Kun nyt vaan joku vaivautuisi kertomaan, miten tekstari valottaa pääministerin henkilökuvaa! Punnitaanko pääministerin taidot kännykällä?

Tekstarin julkaisulla ei ole minkäänlaista yhteiskunnallista ulottuvuutta. Sen julkaisu oli putipuhdasta tirkistelyä, jolla Ilta-Sanomat hakee matalamielisesti kaupallista hyötyä.

Tarkasti ottaen Vanhasta ei ajanut nurkkaan tekstari vaan se, että hän kertoi aikovansa haastaa Ilta-Sanomat oikeuteen.

Pääministeri, vaikka onkin entinen lehtimies, teki lapsellisen virheen. Vanhasen olisi pitänyt muistaa, ettei hän voi millään ilveellä voittaa Ilta-Sanomia. Vanhan totuuden mukaan poliitikko häviää aina medialle.

Vanhasta on kovin helppo ymmärtää. Totta kai hän oli tuohduksissa ja halusi jokaisen suomalaisen tavoin oikeutta kokemaansa vääryyteen. Oikeutta oikeusvaltiossa haetaan käräjiltä.

Oikeudella uhkaaminen oli Vanhasen majesteettirikos: media heräsi kaikki torvet soiden puolustamaan Ilta-Sanomia.

Kysymys ei äkkiä ollutkaan tekstarista vaan lehdistö vallasta ja sananvapauden puolustamisesta. Tästä syystä Vanhasen tapauksesta tuli pääkirjoitustavaraa.

Selkänsä hänelle käänsivät jopa keskustavetoiset Ilkka ja Keskisuomalainen.

Helsingin Sanomat iski Vanhasta vyön alle. Pääkirjoitus kummastelee miksi Vanhanen ei tiedä, ettei pääministerillä ole tavallisen ihmisen yksityisyyden suojaa. Tekstarin julkaisua, pääasiaa, lehti ei pohdi.

Onpa meillä tyhmä pääministeri…

Ilta-Sanomilla oli laillinen oikeus julkaista pääministerin tekstari, mutta se mikä on laillista, ei välttämättä ole moraalisesti puolusteltavaa.

Median tilasta kertoo keskiviikon A-talk. Ohjelmassa oli mediaa ja Ilta-Sanomia puolustamassa Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen.

Hovioikeus langetti Ruokaselle viime lokakuussa sakot kunnianloukkauksesta Kiteen Pallon raiskausjutussa. Kuoliaaksi vaietusta tuomiosta huolimatta Ruokanen arvioi ohjelmassa sekä lehdistön että poliitikkojen, varsinkin Vanhasen, moraalia.

Pappi Tapani Ruokanen oli väärässä roolissa väärässä paikassa.

Menot