fbpx
Uutiset

Pääministeri Viktor Orbanin Fidesz-puolue voitti Unkarin parlamenttivaalit – "Voitto on niin suuri, että se näkyy varmasti Brysseliin"

Unkarissa istuvan pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue on voittanut maan parlamenttivaalit.
Unkarissa istuvan pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue on voittanut maan parlamenttivaalit. Lehtikuva/ / AFP Attila Kisbenedek

Unkarissa istuvan pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue voitti maan parlamenttivaalit vielä odotettuakin selvemmin.

Oikeistopuolue Fidesz oli saanut noin 53 prosenttia äänistä, kun äänistä oli laskettu 94 prosenttia. Äänisaalis riittää säilyttämään Fideszin kahden kolmasosan paikkaenemmistön parlamentissa. Valtapuoluetta vastaan perustettu kuuden puolueen vaaliliitto oli saanut 35 prosenttia äänistä.

–  Otimme suuren voiton. Voitto on niin suuri, että se näkyy ehkä kuuhun ja varmasti Brysseliin, kertoi Orban julistautuessaan voittajaksi.

Unkarin pääministerinä jo 12 vuotta toiminut Orban jatkaa neljännelle kaudelleen.

–  Meillä ei ole ollut koskaan näin monia vastustajia. Brysselin byrokraatit, kansainvälinen valtamedia ja viimeksi Ukrainan presidentti, Orban luetteli.

Ukrainan puolustustaistelua Venäjän hyökkäystä vastaan johtava presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin arvostellut Orbania nimeltä mainiten ja vaatinut Unkaria valitsemaan puolensa sodassa.

Äänestysprosentti vaaleissa oli noin 69 prosenttia, mikä on lähellä neljän vuoden takaisten vaalien ennätyslukemia.

Myös äärioikeistolainen Mi Hazank -puolue menestyi odotettua paremmin ja pääsi ensimmäistä kertaa parlamenttiin ylitettyään viiden prosentin äänikynnyksen.

Vaaleista odotettiin tiukempia

Orbania vastustamaan perustetun kuuden puolueen ennennäkemättömän vaaliliiton vuoksi vaaleista odotettiin tiukempaa.

Vaaliliiton johtaja, opposition pääministeriehdokas Peter Marki-Zay kuvaili aiemmin sunnuntaina äänestäessään opposition joutuvan käymään vaalitaistoa “epäreiluissa ja mahdottomissa olosuhteissa”.

–  Huolimatta lopputuloksesta vaalit eivät ole olleet vapaat, Marki-Zay sanoi viitaten opposition näkymättömyyteen Unkarin mediassa, joka on valtaosin Orbanin liittolaisten hallussa.

Hän kuvaili vaaleissa äänestäjien tekevän valinnan Putinin ja Euroopan väliltä.

Oikeistolaisen Jobbik-puolueen kansanedustaja Marton Gyongyosi väitti unkarilaismedialle vaalipäivänä tapahtuneen “väärinkäytöksiä”.

–  Tämä on otettava huomioon, kun puhutaan siitä, voiko vaalien tuloksia kunnioittaa, Gyongyosi kertoi.

Orban on vakuuttanut, että vaalit ovat olleet rehelliset.

Italian ja Ranskan laitaoikeistojohtajat Matteo Salvini ja Marine Le Pen kiirehtivät onnittelemaan Orbania vaalivoitosta. Ranskan presidentinvaalien ensimmäiseen kierrokseen valmistautuva Le Pen julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan itsestään kättelemässä Orbania.

–  Kun kansa äänestää, kansa voittaa, kuului kuvateksti

Sunnuntaina käydyissä parlamenttivaaleissa kansainvälisiä vaalivalvojia oli enemmän kuin koskaan, yli 200. Suomesta paikalla olivat kansanedustajat Pia Kauma (kok.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Tom Packalén (ps.). STT

Asiasanat

Menot