Uutiset

Pääministeriksi halutaan talousviisas arjen asiantuntija

 

Kansan toivoma seuraava pääministeri ei sovi yhteen pakettiin. Pääministerin pitäisi hoitaa hyvin ulkopolitiikkaa, saada maan talous raiteilleen ja ymmärtää kansalaisten arkea sekä puolustaa heikkoja.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan, Evan, arvo- ja asennetutkimuksen mukaan keskustan puheenjohtajaan Juha Sipilään liitetään eniten myönteisiä ominaisuuksia. Hän on talouden osaaja ja uusien työpaikkojen luoja, mutta kansainvälinen osaaminen on heikkoa.

Parhaat arvosanat saa ulkopolitiikasta ja edustavuudesta nykyinen pääministeri Alexander Stubb (kok.) Ulkopolitiikan kakkoseksi nousee ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Timo Soini (ps.) Vähiten myönteisiä arvioita saa valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.), joka on parhaimmillaan arjen ymmärtäjänä.

Evan johtaja Matti Apunen neuvoo puheenjohtajia keskittymään vahvuuksiinsa. Mielikuvan muuttaminen 5–6 viikkoa ennen vaaleja on mahdotonta.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjät ovat Evan tutkimuksen mukaan lähestyneet toisiaan.

Lähestyminen koskee talouspolitiikkaa eli valtion velanhoitoa, julkisten menojen leikkaamista ja kilpailun lisäämistä.

– 2000-luvulla kokoomus ja perussuomalaiset eivät ole koskaan olleet näin lähellä toisiaan, Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto sanoo.

Eva on tehnyt tutkimusta vuodesta 1984 asti. Aiemmin perussuomalaiset on ollut lähellä keskustaa ja vasemmistoa.

Perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia tutkimuksen tulokset eivät yllätä. Puolue ei hänen mukaansa ole lähestynyt ketään, vaan toimii itsenäisesti.

Talouskysymykset, kuten velkaantumisen hallinta ja rakenteellisten uudistusten tekeminen ovat tärkeitä. Hallitusneuvotteluissa kokoomus on perussuomalaisille samanlainen vaihtoehto kuin muutkin. (LM–HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic