fbpx
Kolumnit Uutiset

Pääministerin palopuhe vuonna 2035

“Kanssakulkijat! Kuulimme juuri johtajan puheen samanaikaisesti televisiosta, radiosta ja netistä. Ottakaamme nyt kotimainen biotuikku murheeseen täällä ravitsemusliikkeessä ruisleivän kera, ennen kuin on kertauksen ja iltahartauden varsinaisen analysoinnin aika.

No niin, arvoisat kuulijat: Kuten pääministeri hetki sitten palopuheessaan totesi, yritimme Suomessa yhteiskuntasopimusta viimeksi pari vuosikymmentä sitten, Sipilän hallituksen aikana vuonna 2015.

Kivillehän se karahti heti alkuunsa, samoin kuin aikanaan Ahon ja Vanhasen viritykset. Lakkokortit heiluivat, kansa someraivosi ja valtionvelka oli halpaa.

Vatulointia seurasi vääjäämätön, ja nyt korot ovat nousseet jo seitsemän prosenttiyksikköä.

Suomen historian huonoimmaksi hallitukseksi syytetty Kataisen hallitus räpisteli aikansa, jätti uudistukset tekemättä, mutta emme sen jälkeenkään halunneet muutosta, vaikka vaaleissa niin luulimme.

Arvoisat kuulijat: Eiköhän tässä vaiheessa olisi parasta ottaa toinen napanderi – murheen tahi masennuksen voittamiseksi.

No niin: Nyt olemme pääministerin sanoin karmealla tavalla suossa.

Ulkomaille heti vuonna 2019 karanneet Sipilä, Stubb ja Soini eivät sittenkään leikanneet menoja, mutta niiden sijaan he joutuivat nostamaan arvonlisäveroa, energiaveroa, bensiiniveroa, tupakka- ja viinaveroa, autoveroa ja ansiotuloveroa sekä pääomaveroa – aivan aluksi.

Ja tämä kaikki tapahtui kansan syvien rivien, äänestäjien sekä palkansaajien vaatimuksesta. Muutoin seurauksena olisi ollut yleislakko.

Arvoisat kuulijat, olisiko viimeistään nyt ole kolmansien aika?

No niin: Syntyneessä tilanteessa voimme arvioida, ovatko paita-, nahka- ja sukkateollisuutemme, Suomen talouden peruspilarit, tarpeeksi kustannuskilpailukykyisiä nykyisessä globaalissa kilpailussa. Olisipa devalvaatiokortti selän takana!

Suurteollisuutemmehan häipyi jo ajat sitten, eikä pankki- tai pelisektorista tullut meille vientituotetta, vaikka näin hetken lapsellisesti luulimme. Pumppasivat vain penteleet kotomaamme tyhjiin ja häipyivät osakkeineen Tukholmaan.

Arvoisat kuulijat: Pääministeri ei enää edes ehdottanut yhteiskuntasopimusta. Washingtonin herrat kävivät eilen kertomassa, että kenkäteollisuudessamme ynnä pesuloissa työskennellään tästä lähtien sunnuntai-iltaisinkin kolmen euron tuntiliksalla.”

Menot