fbpx
Uutiset

Pääministerin puhe – Näitä asioita asiantuntijat odottavat kuulevansa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) pitää illalla poikkeuksellisen tv-puheen kansalle Suomen talouden tilanteesta. Pyysimme eri alojen asiantuntijoita kertomaan, mitä he odottavat Sipilän puheelta.

Vesa Kanniainen, kansantaloustieteen professori, Helsingin yliopisto:

– Suomessa ollaan nyt vedenjakajalla. Parlamentille kuuluvat asiat on nyt palautettu hallituksen käsiin, ja näin pitää olla demokratiassa. Kansalaisten keskuudessa on epäselvyyttä siitä, mitä tämä pakottava lainsäädäntö tarkoittaa. On epäselvää, rajoittaako tämä sopimisen vapautta vai lisääkö se sitä. Tämä on ehkä kaikkein tärkein selvennettävä asia.

– Toivon, että puheessa valotetaan niitä muita työmarkkinauudistuksia, joita julkisuuden tietojen mukaan on lokakuussa odotettavissa. Itse haluan kiinnostuksella seurata, onko Suomi valmis siirtymään pohjoismaiseen työmarkkinajärjestelmään, johon kuuluvat muun muassa paikallisen sopimisen lisääminen. Odotan myös, että hallitus selventää, miten kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ostovoima turvataan nyt, kun leikkaukset ovat niin laajamittaisia.

Rauno Vesipelto, puheenjohtaja, Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy

– Odottaisin, että puheessa olisi jonkinlainen sovitteleva sävy sopimusyhteiskunnan säilymisen puolesta. Pakottavista lainsäädäntötoimista voitaisiin jollain tavalla luopua. Tämä esitetty paketti on kovin epätasa-arvoinen ja vie naisen euroa selvästi alaspäin. Toivoisin, että puheessa olisi jotain tästä asiasta.

Seija Ilmakunnas, johtaja, Palkansaajien tutkimuslaitos:

– Hallitus on esittänyt paljon asioita, joita ei ole ollut ennen vaaleja julkisessa keskustelussa. Nyt ikään kuin perustelut näille ratkaisuille tulisivat esiin. Hyvin keskeiseen asemaan on noussut arvio kilpailukyvyn rapautumisesta. Olen sitä mieltä, että hallitusohjelman mittaluokka tästä kilpailukyvyn rapautumisesta ei ole kauhean hyvin perusteltu. Sille toivoisin pääministerin perusteluja.

Pauli Kettunen, poliittisen historian professori, Helsingin yliopisto:

– Yleisodotukseni on, että puheen sanomana on halu vahvistaa suomalaisten kriisitietoisuutta. Luulen, että pääministeri esittää puheessaan, että vaihtoehtoja on vähän, ja on kansallinen yhteinen etu ja välttämättömyys tehdä myönnytyksiä ja leikkauksia. Pääministerin puhe on hyvin poikkeuksellinen, joten voisi kuvitella, että siinä tulee jokin uusi konkreettinen avaus ja jokin tilanteenratkaisuehdotus.

Mikko Majander, toiminnanjohtaja Kalevi Sorsa -säätiö:

– Luulisi, että pääministerillä on tässä vaiheessa tarve avata teitä sovintoon eikä kiristää tilannetta. Luulisi, että joka puolella olisi tässä vaiheessa halua etsiä niitä väyliä, joilla päästäisiin – en nyt sano sovittelupöytään – mutta kohti sovittelua eikä konfliktia. Jännä kuulla, onko puheessa konkreettisia avauksia vai onko se enemmänkin julistuksellinen vetoomus.

Musa Jallow, vt. puheenjohtaja, Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki:

– Työelämäkysymyksistä kiinnostaa se, miten lisien vähennykset tulevat vaikuttamaan opiskelijoiden toimeentuloon ja pitäisikö tehdä jotain korjaavia toimenpiteitä – esimerkiksi opintotuen kehittäminen kompensoivana toimenpiteenä. Erittäin suuri osa opiskelijoista tekee jotain työtä opiskeluiden ohella. Pyhätyö voi olla monelle opiskelijalle ainoa aika, kun työtä pystytään tekemään. Samalla se on tärkeä osa tuloja. Samalla, kun koulutuksesta säästetään ja uudistukset kasaantuvat, alkaa opiskelijan kannalta näyttää yhä synkemmältä tulevaisuus ja mahdollisuudet tehdä töitä ja hankkia tuloja opintojen ohella.

Matti Hellsten, puheenjohtaja, Eläkkeensaajien Keskusliiton hallitus:

– Minusta tämä on erikoinen tapa vaikuttaa Suomessa. Jos sieltä tulisi jotain uusia avauksia, niin se olisi hyvä. Jos siinä puolustellaan minun mielestäni tätä sanelua, en kovin paljon osaa odottaa. Ei tänä päivänä länsimaiseen kulttuuriin kuulu, että päämies yrittää julistaa yhtä totuutta kansalle radion kautta ja muut toimijat eivät ole ikään kuin mitään.

Silja Paavola, puheenjohtaja, Lähi- ja perushoitajien ammattiliitto Super:

– Puhe on varmasti samankaltainen, mitä on jo kuultu, että miten vaikeassa tilanteessa Suomi on. Me työntekijöiden edustajat tiedämme kyllä tilanteen. Sieltä tulee tällainen kansalaisiin vetoava, mutta sisällöltään aivan sama puhe, mitä on kuultu koko ajan.

Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta ei haluttu tässä vaiheessa kommentoida asiaa.

Asiasanat

Menot