Uutiset

Pääsiäisviikolla kaivataan verenluovuttajia

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa kaivataan verenluovuttajia pääsiäisviikolla. Tavoitteena on turvata erityisesti lyhytkestoisten, vain viisi vuorokautta säilyvien verihiutaleiden riittävyys pyhien yli.

Verihiutaleiden ja myös muiden verivalmisteiden tarve sairaaloissa on ympärivuotista ja jatkuvaa. Syöpähoitojen lisäksi sairaaloissa varaudutaan pitkien pyhien yhteydessä esimerkiksi onnettomuuksiin, joiden uhreille saatetaan tarvita useita erilaisia verivalmisteita.

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18-65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Sopivuuden verenluovuttajaksi voi tarkistaa etukäteen osoitteessa www.veripalvelu.fi tai soittamalla ilmaiseen luovuttajainfoon 0800 0 5801. Veripalvelun sivulta voi tarkistaa myös ajantasaisen veritilanteen.

Pääsiäisviikolla veripalvelutoimistot ovat avoinna kiirastorstaihin 1.4. asti. Pitkäperjantaina 2.4. ja pääsiäismaanantaina 5.4. veripalvelutoimistot on suljettu. Pääsiäislauantaina 3.4. veripalvelutoimistot Vaasaa lukuun ottamatta ovat avoinna kello 11-16. Lauantain verenotolla varmistetaan erityisesti verihiutaleiden riittävyys pyhien yli. (HäSa)

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic