Päästä fenkoli parrasvaloihin

Makean mausteinen fenkoli on talvisen vihanneshyllyn monipuolinen yllättäjä. Se antaa keitoille ja risotolle hienostuneen maun.
Karamellisoidut fenkolit voivat löytää tiensä vaikka pizzan päälle makkaran ja viikunoiden kanssa.
Gratinoidut fenkolit taas sopivat hyvin brunssille tai alkupalaksi. Käytä mieleistäsi juustoa ja saatat löytää uuden suosikin uunivihannesten kylkeen.
Varaudu siihen, että ihastut tähän vaatimattomaan, mutta kauniiseen mukulakasviin.
Viikuna–fenkolipizza
(2 pyöreää pizzaa)
Pizzataikina:
Sekoita isossa kulhossa 6 dl jauhoja ja suola. Sekoita toisessa kulhossa lämmin vesi, kuivahiiva, sokeri ja öljy.
Tee jauhojen keskelle syvennys ja kaada siihen nesteseos. Sekoita neste jauhoihin vähitellen käyttäen apuna puuharukkaa. Vaivaa sitten käsin muutama minuutti ja lisää jauhoja 1–2 dl, kunnes saat pehmeän taikinan, joka irtoaa kulhon reunoista. Pyöritä palloksi ja ripottele päälle jauhoja. Peitä liinalla ja anna kohota noin tunti. Tee sillä välin karamellisoidut fenkolit ja valmistele muut täytteet.
Karamellisoidut fenkolit:
Lisäksi:
Huuhtele fenkolit kylmällä vedellä. Leikkaa irti kanta ja varsien kuivat päät. Halkaise fenkolit ja viipaloi ne pitkittäin ohuiksi suikaleiksi.
Sulata voi pannulla ja lisää hunaja joukkoon. Kun hunaja on sulanut, lisää fenkolisuikaleet pannulle. Paista miedolla lämmöllä noin 10–15 minuuttia, kunnes fenkolit ovat karamellisoituneet pehmeiksi ja läpikuultaviksi ja saaneet vähän väriä. Varo, etteivät ne kuitenkaan pala. Mausta ripauksella suolaa.
Kauli taikina ohuiksi levyiksi leivinpaperin päällä. Mausta ranskankerma mustapippurilla, raastetulla sitruunankuorella ja suolalla ja levitä sitä pizzapohjan päälle.
Pursota makkarasta pohjalle pieniä paloja. Nostele karamellisoitunutta fenkolia pieniksi keoiksi. Pilko viikunat ja lisää vielä ne ja parmesaanilastut. Rouhi päälle mustapippuria ja tuoretta timjamia.
Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.
Gratinoidut fenkolit
(kahdelle lisukkeena)
Pese fenkolit ja leikkaa irti kanta.
Kiehauta kattilallinen vettä ja lisää ruokalusikallinen suolaa. Keitä fenkoleita kiehuvassa vedessä noin 5–7 minuuttia koosta riippuen.
Halkaise fenkolit ja laita uuninkestävään vuokaan. Valuta päälle oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria ja voinokareita. Ripottele lopuksi päälle reilusti juustoa ja tuoretta timjamia.
Paahda 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes juusto saa väriä.
Fenkoli-linssikeitto
(4 annosta)
Kuori ja pilko perunat, porkkanat, sipuli ja valkosipulit. Huuhtele varsisellerin oksat sekä fenkoli ja pilko molemmat pieniksi paloiksi. Huuhtele linssit ja pinaatti.
Lisää kattilaan reilusti oliiviöljyä ja kuullota pilkottua sipulia ja valkosipulia miedolla lämmöllä muutama minuutti.
Lisää muut vihannekset ja jatka paistamista hetki. Lisää joukkoon tomaattimurska ja huuhdellut linssit, liemi ja laakerinlehdet, timjami ja paprikajauhe.
Anna kiehua miedolla lämmöllä noin puoli tuntia, kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää pinaatti, punaviinietikka, mustapippuri ja tarvittaessa suolaa. Anna maun syventyä vielä muutaman minuutin ajan.
Tarjoile tuoreen leivän kera.
Fenkoli–appelsiinisalaatti
(kahdelle lisukesalaattina)
Pese fenkolit. Leikkaa kanta ja varsien päät irti. Halkaise fenkolit ja leikkaa mahdollisimman ohuita viipaleita poikittaisessa suunnassa. Voit käyttää myös raastinta.
Sekoita kastike oliiviöljystä, sitruunamehusta, suolasta ja mustapippurista.
Lisää fenkoliviipaleet ja sekoita. Anna marinoitua vähintään puoli tuntia.
Kuori appelsiini ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi tai siivuiksi. Poista siemenet. Avaa granaattiomena ja irrota siemenet. Sekoita appelsiiniviipaleet ja granaattiomenan siemenet fenkolin joukkoon.
Lisää joukkoon silputtua tuoretta minttua.
Tarjoile esimerkiksi kalan tai lampaan kanssa.
Vilja Pursiainen