Uutiset

Päästöpelottelua

Raimo O. Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta hosuu tulisijojen päästörajoja voimaan mahdollisimman pian. Mainoksia lukiessani olen huomannut, että uusia uuneja ja puukattiloita mainitaan usein vähäpäästöisiksi.

Ymmärrän hyvin, jos uusille puulämmityslaitteille asetetaan rajat. Kuitenkin mietityttää, käykö kuten autojen kohdalla, että kohta maksetaan veroa puulämmityksestä.

Odottelen tukka pystyssä Vattenfallilta tammi-helmikuun sähkölaskua. Siihen vain ja ainoastaan vaikuttaa puulämmityksellä. Ei vanhaa uunia saa vähäpäästöiseksi paitsi purkamalla ja rakentamalla se uudelleen.

On puhuttu, että puut sytytetään päältä eikä alta kuten ennen. Kuka sen vahtii, miten kukin uuninsa sytyttää?

Nuohoojalla on varmaan tulevaisuudessa päästömittari piipunpäässä ja mittaa päätsöarvot. Ja nuohouslaskun yhteyteen kirjoitetaan lisäksi päästövero. EU:n varjolla meitä viedään kun kuoriämpäriä.

Kaikki ympäristöverot ja polttoaineet yritetään rinnastaa käyttämällä Saksaa vertailukohteena. Ottakaa huomioon, että saksalainen duunari tienaa vähintään kaksinkertaisesti suomalaiseen verrattuna, ellei enemmänkin.

O. Suomalainen

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic