fbpx
Kolumnit Uutiset

Pääsykoekaan ei takaa soveltuvuutta alalle

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super kantaa huolta monien oppilaitosten päätöksestä luopua lähihoitajakoulutukseen hakeutuvien pääsykokeista (HäSa 12.10.).

Luopumispäätöksen on tehnyt muun muassa Hämeenlinnassa toimiva Ammattiopisto Tavastia, joka lopettaa pääsykokeet ensi keväänä.

Superin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan muutos voi johtaa siihen, että tälle humaanille alalle päätyy täysin työhön soveltumattomia ihmisiä. Tästä esimerkkinä voi pitää 74–100-vuotiaita raiskannutta 24-vuotiasta lähihoitajaa, joka sai viime viikolla teoistaan yhdeksän vuoden ehdottoman vankeustuomion.

Superin huoli on ymmärrettävä, mutta pääsykokeiden säilyttäminen ja ylipäätään niiden järjestäminen ei sinällään ole takuu soveltuvuudesta – oli ala sitten mikä hyvänsä.

Lähihoitajan sosiaali- ja terveysalan tutkinnon voi suorittaa toisen asteen oppilaitoksissa. Se tarkoittaa, että alan koulutukseen voi hakeutua jo peruskoulunsa päättävä nuori.

Elämänsä tunnekuohuisinta aikaa elävästä 15–16-vuotiaasta on hyvin vaikea lukea, tuleeko hänestä lopulta psykopaatti vai maailman empaattisin vanhustenhoitaja.

Niin kuin Matti Nykänen sanoisi, todennäköisyys on “fifty-sixty”.

Soveltuvuuden selvittämiseen eivät siinä elämänvaiheessa olevien nuorten kohdalla auta mitkään kirjalliset kokeet sen paremmin kuin haastattelutkaan.

Voit olla kirjallisesti tai verbaalisesti vaikka kuinka hyvä, mutta kun tosipaikka tulee, onko sinusta sittenkään pesemään mummoja, hoitamaan vammaisia tai ymmärtämään päihdeongelmaisia. Siitähän alalle kouluttautumisessa lopulta on kyse.

Teini-ikäisenä maailma pyörii täysin oman navan ympärillä, puhe on täynnä v-alkuisia sanoja ja kaikki potuttaa. On paitsi vanhempien tehtävä, mutta myös oppilaitosten missio kasvattaa heistä kunnon kansalaisia.

Tarkoitus ei ole tuomita pääsykokeita sen paremmin kuin Superin huoltakaan.

Varmaa tämän uudistuksen jälkeen on, että seula on entistä harvempi. Tärkeää on kuitenkin antaa yhä useammalle mahdollisuus kouluttautua. Siihen tähtää myös nuorisotakuu.

Väestön ikääntyessä lähihoitajille riittää töitä. Heitä tarvitaan entistä enemmän.

Oppilaitoksille jää silti vielä takaportti epäkelvon oppilaan siirtämiseen toiseen koulutusohjelmaan.

Menot