fbpx
Uutiset

Päät kolisevat Pullerin ahtaudessa

Jalkapalloilijat kärsivät kroonisesta tilapulasta talvisin. Hämeenlinnan jalkapalloseura HJS:n näkökulmasta tilanne on hankala: 975 innokasta harrastajaa ja vain yksi sisäkenttä.

Tiistaina Pullerin Säästöpankki-areenan keinonurmella riitti ruuhkaa tavalliseen tapaan, kun D12 ja E11-ikäluokat saapuivat iltaharjoituksiin.

Yhden jalkapallokentän kokoisella alueella harjoitteli kuusi joukkuetta, jokainen omassa “karsinassaan”. Yhteensä hallissa harjoitteli samaan aikaan 87 junioria.

Talvikaudella ahtaus näkyy ja tuntuu monin tavoin. Kentän pilkkominen kuuteen osaan ei ole mitenkään harvinaista. Onnekkaimmat saavat kentästä neljäsosan käyttöönsä.

Harrastajien mukaan tungos on paitsi toisinaan ärsyttävää, myös vaikuttaa harjoittelun laatuun.

-Jos olisi enemmän tilaa, pystyisi treenaamaan peliä paremmin. Nyt harjoitellaan enemmän tekniikkaa, vedetään jotain kaksi vastaan yksi -harjoituksia, Sampsa Hälvä kertoo.

HJS:n urheilutoimenjohtaja Ari Seppälä kertoo, että treenit sijoittuvat pääasiassa kello 16:n ja 21:n välille. Vanhimmat eli 17-19-vuotiaat joutuvat kahtena iltana viikossa harjoittelemaan kello 21-22.


Kilpaileminen vaatii treeniä

Harjoitteluvuoroja ei riitä kaikille tarpeeksi, ja siksipä muutamat joukkueet ovat päättäneet hankkia omin neuvoin vuoroja Riihimäeltä ja Valkeakoskelta.

-Kilparyhmäläisistä meidän 11-vuotiaat harjoittelevat Riihimäellä kello 16 ja sitä nuoremmat Valkeakoskella perjantaisin kello 20. Jos haluamme HJS:ssä lisätä satsauksia kilpa- ja huippu-urheiluun, meidän on pakko lähteä ulkopaikkakunnille harjoittelemaan, Seppälä painottaa.

Yksi tällaisen päätöksen tehneistä joukkueista on HJS:n vuonna 2001 syntyneiden tyttöjen joukkue. Joukkueenjohtaja Tiina Väyrynen kertoo, että joukkueelle on varattu tammikuusta toukokuuhun harjoitteluvuoro Riihimäen Valio-areenalta.

Päätös syntyi, kun selvisi, että joukkue sai Pullerilta kevätkaudelle vain yhden harjoitteluvuoron. Syyskaudelle vuoroja sentään irtosi kaksi, mikä on sekin yksi vähemmän kuin HJS:n samanikäisillä pojilla.

Muiden seurojen edustajien kanssa käydyt keskustelut ovat paljastaneet, että kilpailumielellä harjoittelevat joukkueet treenaavat pääkaupunkiseudulla ja Tampereella peräti neljä kertaa viikossa.

-Viime vuonna joukkueemme tilanne oli tismalleen sama. Silloin maksoimme itsemme kipeiksi, kun haalimme kaikki maksulliset kilpailuturnaukset, jotka vain järkevän matkan päässä järjestettiin. Pisimmillään olimme Mikkelissä asti. Kun ei kerran harjoitusaikaa saatu, yritimme haalia mahdollisimman paljon pelitreeniä, Väyrynen kertoo.


Ahdasta on myös pukuhuoneissa

Lisätreenejä joukkue päätti etsiä yksinkertaisesti siksi, että joukkueen pelaajat ovat niin valtavan innostuneita ja motivoituneita pelaamiseen.

-Kymmenen tyttöä joukkueesta on asettanut tavoitteekseen pääsyn Suomen naisten maajoukkueeseen, Väyrynen sanoo.

Tyttöjen jalkapalloinnostus on ollut niin huimaa, että Väyrynen arvioi tyttöjä olevan parisenkymmentä ikäluokkaa kohti. Poikia on vastaavasti noin puolet enemmän per ikäluokka.

-Pelkille pojille yksi halli olisi riittänytkin, mutta enää se ei riitä, kun tyttöjen osuus on lisääntynyt niin huimasti. Pelitilan lisäksi pulaa on myös pukuhuoneista. Tytöille on saatu Pullerilta yksi pukuhuone, mikä sekin on käynyt ahtaaksi.


Aamutreeneissä on ideaa

HPK:n juniorijääkiekon valmennuspäällikkö Timo Lehkonen esitti maanantain Hämeen Sanomissa iltaruuhkan ratkaisuksi koulujen aloittamista vasta kello yhdeksän ja aamuharjoituksia ennen koulua.

Ajatus saa kannatusta jalkapalloilijoilta.

-Siinä voisi olla ideaa. Olisi ainakin virkeä heti ekoilla tunneilla koulussa, E11-juniori Joonas Koponen arvelee.

Ari Seppälä kertoo pallotelleensa itse samaa ajatusta.

-Se edistäisi varmasti oppimista muissa oppiaineissa, jos päivä alkaisi liikunnalla. (HäSa)

Menot