Uutiset

Paatero puoltaa Lahtea pääpoliisilaitoksen kotikaupungiksi

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ylistää Miekkalinnaa, mutta perustaisi Hämeen pääpoliisiaseman silti Lahteen. Paatero perustelee linjausta yksinkertaisesti seutukuntien kokoerolla.

Päijät-Hämeessä asukkaita on noin 30 000 enemmän kuin Kanta-Hämeessä, eivätkä erot ole suuret liioin poliisien henkilöstömäärissä. Lahden seudulla virkavallan henkilötyövuosia kertyy kolmisen sataa, Hämeenlinnan suunnalla noin 230.

– Sijaintia tärkeämpi kysymys on, miten yhteistyökuviot järjestetään muuten, koska uuden poliisilaitoksen pitää toimia kokonaisuutena. Kääntäen on sanottava, että päätöksiä ei pidä tehdä pelkän rakennuksen perusteella, Hämeenlinnassa keskiviikkona vieraillut Paatero sanoo.

Paateron linjaus myötäilee poliisihallinnon valtakunnallista uudistamista pohtineen työryhmän esitystä, jonka valmisteluun poliisiylijohtaja on itsekin osallistunut. Viime kädessä sijaintipäätös on sisäasianministeri Päivi Räsäsen heiniä.

– Oma kantani on, että sijaintipäätöksen tulisi olla tiedossa vielä loppuvuoden aikana, koska muutokset tietävät jonkin verran suunnittelutyötä ja esimerkiksi tiedonhallinnan järjestelyitä, Paatero sanoo.

Miekkalinna on komea talo

Kanta- ja Päijät-Hämeen alueelle perustetaan valmisteluryhmä pohtimaan käytännön toimenpiteitä. Uuden poliisilaitoksen henkilöstö sijoitetaan ja päälliköt nimitetään alkuvuodesta.

Suurimmat muutokset koskevat johtotasoa, hallintohenkilöstöä ja tukipalveluita, jotka siirretään pääosiltaan Lahteen. Myös esimerkiksi tiettyjen rikostyyppien tutkintaa keskitetään yhteen paikkaan. Paateron mukaan toimintoja saatetaan keskittää soveltuvin osin myös Hämeenlinnaan.

Miekkalinnaa keskiviikkona katsastanut Paatero pitää taloa muuten komeana.

– Se on toiminnallisesti hyvin suunniteltu, ja vakuuttava rakennus siitä tulee. Mutta siitä ei pääse mihinkään, että nykyiseen toimintaan nähden tilaa on liikaa. Sinne pitää saada jotain lisää, jotta neliöt saadaan täyteen.

Kanta-Hämeen poliisilaitoksen päällikön Osmo Ovaska liputti vielä elokuussa Hämeenlinnan puolesta, mutta Paateron vieressä näkemys ei ollut enää yhtä jyrkkä.

– Lähinnä se on statuskysymys. Hämeenlinnan poliisitalo vaatii joka tapauksessa jatkossakin hallinnoimista ja tukitoimia. Henkilöstöä tarvitaan huolehtimaan kalustosta ja välineistä. Sitä ei voi täysin etätyönä hoitaa Lahdesta käsin, joten tässä on suunnittelun paikka, Ovaska sanoo.

Ilmapiirisotkuilla ei vaikutusta sijaintiin

Uutiset Kanta-Hämeen poliisilaitoksen johtamisongelmista ovat kantautuneet myös Paateron korviin.

– Ne ovat todella surullisia. Epäkohdat pitäisi pystyä hoitamaan kuntoon ilman julkista keskustelua. Ongelmilla on pitkä historiansa, mutta ne pitää saada pois päiväjärjestyksestä, koska haittaa koituu varmasti itse työllekin, Paatero sanoo.

Ovaska toivoo alaisiltaan avoimuutta muutoin kuin julkisuuden kautta. Hän myös pitää aiheesta reviteltyjä otsikoita ylimitoitettuina. Ovaskaa itseään ei alun perinkään arvosteltu, mutta muuta johtoa kyllä. Jopa rikoksen mahdollisuutta tutkittiin.

– Lehtikirjoitusten jälkeen palaute on ollut aika lailla myönteisempää. Syyttäjältäkin tuli viime viikolla päätös, ettei tutkintapyyntö anna aihetta edetä esitutkintaan. Valitettavasti prosessi vain kesti yli vuoden, Ovaska harmittelee.

Paateron mukaan johtamisongelmat eivät ole vaikuttaneet poliisilaitoksen sijaintilinjaukseen.

– Luotan päällikköön, että hän hoitaa sisäiset asiat kuntoon. Mutta sillä ei ole mitään tekemistä hallintoratkaisujen kanssa, Paatero sanoo.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic