fbpx
Uutiset

Päätoimittaja tekee kotiseututyötä

Jos Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten päätoimittajan Ilkka Peltoniemen pitäisi luonnehtia tehtäväänsä yhdellä termillä, hän valitsisi kotiseututyön.

16 vuotta Kaupunkiuutisissa työskennellyt toimittaja toteaa olevansa aikamoinen Hämeenlinnan puolestapuhuja.

– Mikäs se on puhuessa. Hämeenlinnassa on ollut koko 2000-luvun hyvä meininki. Täällä ei ole jääty poteroihin vaan kaupunkia kehitetään. Siitä kertoo muuttovoittokin.

Peltoniemi toivoo kuitenkin, että kaikkien megahankkeiden keskellä Hämeenlinnassa maltettaisiin vaalia viihtyisän pikkukaupungin parhaita puolia.

– Ei kukaan muuta Hämeenlinnaan siksi, että täällä ehkä on katettu moottoritie vaan sen vuoksi, että palvelujen ja turvallisuuden kaltaiset perusasiat ovat kunnossa.

Päätoimittaja nostaa esimerkiksi Verkatehtaan. Sinne suunnitellaan hänen mielestään toistaiseksi ainoastaan kulttuurin kuoria. Sisällön suhteen ollaan kovin huolettomia.

– Tuntuu oudolta, että rakennetaan hienoa kulttuuritaloa mutta samalla esimerkiksi kaupunginorkesteria kohdellaan todella huonosti. Kulttuurin voi tässä rinnastaa jääkiekkoon. Emme me toivo HPK:honkaan pelkästään kalliita ulkomailta tulevia pelaajia vaan haluamme nähdä jäällä lahjakkuuksia omista juniorijoukkueista.

Peltoniemi on johtanut Kaupunkiuutisia seitsemän vuotta. Viimeisimmät neljä vuotta hän on ollut paitsi päätoimittaja myös lehden toimitusjohtaja.

Pomon mielestä Kaupunkiuutiset on A-luokan kaupunkilehti. Viime vuonna lehden lukijapeitto oli paras Suomen 52 kaupunkilehdestä.

Julkaisun taloudellisessa tilanteessakaan ei kuulemma ole valittamista – eikä pienessä toimituksessa, jota päätoimittaja kehaisee uutteraksi ja osaavaksi.

Peltoniemen mukaan Kaupunkiuutisten valtti on Hämeenlinnan tapahtumien tarkka haravointi. Lukijaa lähelle päästään tuomalla tapahtumat esille ihmisten ja ilmiöiden kautta.

– On ollut kiva olla rakentamassa Kaupunkiuutisten menestystä. Samalla olen saanut seurata koko kentän eteenpäin menemistä. Kaupunkilehdet alkavat pikkuhiljaa olla uskottava media, mitä edesauttoi Sanoma-WSOY:n syksyllä tullut ilmoitus oman kaupunkilehtiryhmän perustamisesta. Tarvittiin auktoriteetti tuomaan kaupunkilehdille arvovaltaa.

Toimittajaksi Peltoniemi lähti 1970-luvun puolivälissä puolivahingossa haastateltuaan lukion ammatinvalinnan tehtävässä Hämeen Sanomien silloista toimitussihteeriä Jyri Leiwoa.

Kun Tampereen yliopiston tiedotusopin laitoksen ovet eivät auenneet kirjoitusten jälkeen, Peltoniemi opiskeli luokanopettajaksi ja oli kesät toimittajana.

Valmistumisen jälkeen hän lähti viiden vuoden reissulle ulkomaille. Opettajankokemusta kertyi muun muassa Brasiliasta ja Vietnamista.

– Reissuilta jäi käteen perspektiiviä, joka on kantanut pitkään. Sain näkemystä siitä, että eletään sitä muuallakin. Vaikka Hämeenlinna on hyvä kotikaupunki, tajuaa, ettei tämä sentään maailman napa ole.

Menot