fbpx
Uutiset

Päätösehdotus europarlamentille: Ydinvoima ei ole turvallista ja se on ajettava alas

Lauselma liittyy YK:n ilmastokokousta pohjustaviin parlamentin päätelmiin, joista äänestetään torstaina. Europarlamentaarikko pitää ehdotusta järjettömänä.
Päätösehdotuksen mukaan EU:ssa pitäisi valmistella ydinvoimaan alasajoa. Esimerkiksi Ranskassa on lähes 60 toimivaa ydinreaktoria. Kuva: GUILLAUME HORCAJUELO
Päätösehdotuksen mukaan EU:ssa pitäisi valmistella ydinvoimaan alasajoa. Esimerkiksi Ranskassa on lähes 60 toimivaa ydinreaktoria. Kuva: GUILLAUME HORCAJUELO

Ydinvoima ei ole turvallista eikä ympäristön tai talouden kannalta kestävää, ja EU:ssa on tehtävä suunnitelma ydinvoimasta luopumiseksi.

Näin ehdottaa europarlamentin ympäristövaliokunta päätösehdotuksessaan.

Sen mukaan alasajoa varten tulee tehdä myös suunnitelma, jolla turvataan oikeudenmukainen siirtymä ydinvoima-alalla työskenteleville ihmisille.

Lausunto sisältyy YK:n ilmastokokousta pohjustaviin parlamentin päätelmiin, jotka ovat käytännössä EU:n kanta joulukuun alussa Madridissa alkavissa neuvotteluissa. Päätelmistä äänestetään Strasbourgissa torstaina.

Sarvamaa: “Vastuutonta ilmastopolitiikkaa”

Esitys suivaannuttaa europarlamentaarikko Petri Sarvamaata (kok).

– On tietenkin selvää, että teemme kaikkemme estääksemme tämänlaisen järjettömän kannan pääsyn parlamentin ilmastokokouspäätelmiin, hän toteaa tiedotteessaan.

Sarvamaan mukaan ehdotuksen toteuttaminen olisi vastuutonta ilmastopolitiikkaa. Hän sanoo, että ydinvoimasta luopuminen lisäisi kasvihuonekaasujen päästöjä.

– Alasajo aiheuttaisi myös laaja-alaista taloudellista tuhoa koko EU:n alueelle, sillä luotettavalla ydinvoimalla on merkittävä vaikutus teollisuudelle. Tämä olisi omaan jalkaan ampumista.

Europarlamentaarikon mielestä Suomen tulisi EU:n puheenjohtajamaana pitää ydinvoimaa esillä Euroopan neuvostossa.

Tiukkoja päästötavoitteita

Päätösesityksessä on kaikkiaan 119 päätelmää.

Niissä todetaan muun muassa, että ilmastonmuutos on ihmiskunnan tärkeimpiä haasteita, ja sitä vastaan tulee taistella solidaarisesti.

Esitys kehottaa EU-johtajia sopimaan sekä vuoden 2050 hiilineutraalisuustavoitteesta että 55 prosentin päästöleikkauksista vuoteen 2030 mennessä. Näitä tarvitaan sen mukaan niin ilmastotavoitteiden saavuttamiseen kuin kilpailuedun varmistamiseen EU:n teollisuudelle.

Menot