Uutiset

Päätöstä suurkunnasta tuskin syntyy

Syntyykö Hämeenlinnan seudulle suurkunta, Hämeenlinnan suurkaupunki? Lopulliset ratkaisut asiassa kypsyvät syyskuussa, mutta jo nyt näyttää vahvasti siltä, että suurkunta kutistuu pelkäksi suunnitelmaksi.

Hattula järjesti maanantaina suurkunnan perustamisesta seminaarin, jonka hengessä ei tulkinnoille ole sijaa. Kunnan johtavat luottamushenkilöt pitävät kiinni kunnan itsenäisyydestä. Hattula siis torjui esityksen suurkunnasta. Muodollisesti kunnan kanta on edelleen auki, mutta jotain täysin mullistavaa on tapahduttava, jos Hattulan kunnanvaltuusto hyväksyy suurkunnan perussopimuksen.

Hattulan seminaarissa luottamushenkilöt antoivat tukensa kunnan itsenäisyydelle siksi, että kunnan talous on hyvässä jamassa. Vapaassa maassa jokainen saattaa lukea tosiasioita kuten haluaa. Joka tapauksessa Hattula elää nyt kädestä suuhun ja seuraavaksi kunnassa pohditaan verotuksen kiristämistä ehkä yhdellä prosenttiyksiköllä.

Jos Hattulan johto laskee ratkaisseensa suurkuntaa koskevalla kielteisellä kannallaan kunnan keskeisen ongelman, se on harhateillä.

Hattulan on kuitenkin demokratian pelisääntöjen mukaan puolensa valinnut. Aivan aiheetta sitä on moitittu Kalvolan aseman vaikeuttamisesta. Kalvola on putoamassa pois suurkuntaa koskevista kaavailuista, koska sillä ei ole yhteistä rajaa Hämeenlinnan kanssa. Tästä asiasta ei voi syyttää Hattulaa.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Erkki Niemistö (sd.) haluaa edelleen tutkia suurkunnan synnyttämisen mahdollisuutta. Hänen näköpiirissään on kuntakokonaisuus, jossa ovat mukana Hämeenlinnan lisäksi Renko, Lammi, Hauho sekä Tuulos.

Mitään estettä viiden kunnan keskustelujen jatkamiselle ei tietenkään ole. Kortit kannattaa katsoa tässä asiassa aivan loppuun asti. Mitä sitten lopulta on odotettavissa? Tuskin on väärin arvioida, että suurkunnalla on pienissä kunnissa enemmän vastustajia kuin kannattajia.

Koko suurkuntaa koskevaa keskustelua on leimannut aivan liikaa käsitys, jonka mukaan hankkeessa olisivat vastakkain suuri Hämeenlinna ja pienet maalaiskunnat. Näin on kuviteltu varsinkin siksi, että Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Tapani Helstén on ollut kaiken aikaa seudun kuntaremontin veturi.

Hämeenlinna on tehnyt lopulta vain kunnille tarjouksen: voimavaroja voitaisiin koota yhteen. Kohta 50 000 asukkaan kaupunkina Hämeenlinna ei suinkaan voi olla häviäjä, jos suurkuntaa ei synny. Monet hämeenlinnalaiset luottamushenkilöt eivät ole olleet kovinkaan innostuneita koko kuntauudistuksesta. Tämä joukko kysyy, mihin Hämeenlinna suurkuntaa tarvitsee.

Kovin pitkäksi aikaa suunnitelma suurkunnasta tuskin jää arkistoon pölyttymään. Ei olisi lainkaan ihme, jos keskustelut käynnistyisivät uudelleen jo muutaman vuoden kuluttua. Olisiko tilanne silloin peräti se, että pienet kunnat liputtavat suurkunnalle ja Hämeenlinnan vuoro on painaa jarrua?

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic