Kolumnit Uutiset

Päätösten vähättely osuu omaan nilkkaan

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pommitti sähköposteilla ja tekstiviesteillä Ylen päätoimittajaa ja toimittajia.

Sipilällä keitti yli. Näin käy joskus, kun toimittajan väittämät ja asian revittely ovat omasta mielestä kohtuuttomia.

Julkisen sanana neuvosto otti poikkeuksellisesti kantaa pääministerin reagointiin ja moitti häntä pyrkimyksestä rajoittaa sananvapautta.

Yle sai langettavan päätöksen, koska päätoimittaja Atte Jääskeläinen oli JSN:n päätöksen mukaan luovuttanut journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle. Neuvosto katsoi, että Ylen uutisointi pehmeni Sipilän yhteydenotoista ja luonnehti uutisointia ”erityiskohteluksi”.

Vaikka päätökset on tehty, pulinaa ei pidä jättää pois.

Toivon mukaan tapauksesta viriää syvällinen keskustelu median ja poliitikkojen rooleista ja suhteista.

Molempien on omilla saroillaan vahvistettava parlamentaarista demokratiaamme. Toimitusten pitää tarkkailla ilman suodattimia päättäjiemme toimia, paljastaa väärinkäytöksiä, nostaa epäkohtia esiin ja virittää niistä keskustelua.

Kun näin toimitaan, syntyy väkisinkin eturistiriita. Negatiiviset uutiset ovat poliitikoille ja puolueille myrkkyä.

Epämieluisan julkisuuden ei kuitenkaan pidä sumentaa ajattelua niin, että hyökätään median tai yksittäisen toimittajan kimppuun. Poliitikolla on vastineoikeus eli mahdollisuus korjata mahdolliset virheelliset väittämät.

He eivät ole puolustuskyvyttömiä.

Heillä ei kuitenkaan ole oikeutta käydä toimituksen kimppuun ja pyrkiä vaikuttamaan sen journalistisiin päätöksiin. Tästä on nyt saatu JSN:n virallinen kannanotto.

Mitä merkittävämpi poliittinen toimija on, sen tarkempi pitäisi näissä asioissa olla.

Kovin rohkaisevia eivät ole kahden kansanedustajan heitot siitä, miten Ylen toimitukset pitäisi puhdistaa vihervassareista tai miten Suomen pitäisi saada kanava, joka kertoisi hallituksen hyvistä päätöksistä.

Nämä ovat toki yksittäisiä ylilyöntejä, mutta kuitenkin.

Atte Jääskeläinen vähätteli JSN:n langettavaa päätöstä.

Puhe siitä, miten äänet menivät tasan ja puheenjohtajan ääni ratkaisi, oli outo. Ikään kuin äänestyspäätös olisi vähentänyt päätöksen merkitystä.

Neuvosto teki päätöksensä pitkällisen harkinnan jälkeen.

Jääskeläisen ja miksei muidenkin mediavaikuttajien olisi hyvä muistaa, että oman säätelyelimen päätösten kunnioittaminen on kaiken maailman valemedioiden ristitulessa äärimmäisen tärkeää.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic