fbpx
Uutiset

Päätösten valmistelu karkaa kulisseihin

Matti Vanhasen (kesk.) henki nostaa päätään Hämeenlinnan seudun kunnallisessa päätöksenteossa.

Tällä en tarkoita mahdollista orastavaa kepulaisuutta, vaan kuntalaisia koskevan päätöksenteon hämärtämistä, piilottelua ja suoranaista salailua.

Matti Vanhanen yritti pääministeriaikoinaan väittää, että valmisteilla olevat asiat eivät ole kypsiä esiteltäviksi mediassa. Että päätöksestä pitäisi kertoa kansalle vasta, kun asia on valmis. Mieluummin, kun siitä on jo päätetty. Aika outo mielipide entiseltä paikallislehden toimittajalta.

Tähän ajatukseen on viime aikoina törmännyt yhä useammin Hämeenlinnan seudulla. Demokratian kannalta se on nurinkurinen. Miten tavallinen kuntalainen voi vaikuttaa häntä koskeviin päätöksiin, jos hän ei edes tiedä, että jotain on tekeillä?

Valmisteilla olevista päätöksistä pitää kertoa nimenomaan silloin, kun asiat ovat vielä kesken ja valmistelussa on useita vaihtoehtoja.

 

Käytännön esimerkkinä voi ottaa kyläkoulun lakkauttamisen. Kunnan talousjohtaja, joka tuijottaa pelkkiä numeroita, varmasti mielellään näkisi, että taloudellisiksi riippakiviksi muodostuvat kyläkoulut lakkautetaan mahdollisimman nopeasti ja vähin äänin.

Asia valmistellaan nimellä kouluverkkoselvitys tai jotain vielä epämääräisempää. Siitä ei saa tietoa valmistelun kuluessa.

Yhtenä kauniina päivänä se tulee lautakunnan listalle, jossa sitä kuvaillaan kunnallishallinnon byrokratiajargonilla. Sivulauseessa todetaan, että nämä alakoulut sitten lakkaavat.

Tässä vaiheessa nousee metakka, mutta asia on mahdollista viedä parissa viikossa hallituksen kautta valtuustoon. Laajoja nimilistoja ei ehditä kerätä ja valtuustolla on rohkeutta tehdä lakkautuspäätös.

 

Jos asia valmistellaan avoimesti, kyläkoulujen kannattajilla on aikaa lobata päättäjiä, jotka joutuvat tällöin tosissaan perustelemaan päätöksensä, oli se mikä tahansa. Eikö se ole demokratiaa?

Nettikirjoittelu ja muu loiskiehunta ovat luottamushenkilöiden luontoisetu. Kaikki kiitos esimerkiksi Sari Rautiolle (kok.), Teija Arvidssonille (kd.) ja Iisakki Kiemungille (sd.), että he vaalien välissäkin jatkavat perustella lukuisilla foorumeilla kantojaan.

 

Hämeenlinna on seudun kunnista oma lukunsa. Erityisesti päätösten valmistelua on yhä hankalampi seurata.

Sen aiheuttavat yhtiöittäminen sekä tilaaja-tuottajamallin mahdollistama päätöksenteon delegointi luottamuselimiltä virkamiehille.

Media tekisi nyt viisaasti, jos pestaisi muutaman politiikkajargonin kandidaatin kaupunginkansliaan tutkimaan pöytäkirjoja ja muita sieltä löytyviä dokumentteja, joista valtaosa on julkisia, vaikka muuta väitetään.

 

 

SITAATTI

Nettikirjoittelu ja muu loiskiehunta ovat luottamushenkilöiden luontoisetu.

Menot