Uutiset

Päättäjät huolissaan keskussairaalan tilanteesta

Sairaanhoitopiirin hallitus velvoittaa kuntayhtymän johdon tekemään suunnitelman talouden tasapainottamiseksi. Lisäksi se kehottaa johtoa jatkamaan neuvotteluja tilaajarenkaan kanssa samassa hengessä. Hallitus myös pyytää tilaajarenkaan asiantuntijalääkäreiltä lausuntoa siitä, onko sairaanhoitopiirin käytännössä ostaa palveluja muualta moitittavaa.

– Käytännössä on kyse siitä, onko ostopalveluja jonkun mielestä käytetty liikaa, kertoo hallituksen puheenjohtaja Harri Lintumäki (kok.).

Ennuste yli kymmenen miljoonan euron alijäämästä tuli päättäjille yllätyksenä. Vielä ennen kesälomia sairaanhoitopiirin hallitukselle oli näytetty aivan erilaisia lukuja, vajaan kolmen miljoonan euron alijäämää.

-Silloin hallitus edellytti, että tehdään toimenpideohjelma, millä siitä pääsee eroon. Toimenpideohjelmaa ei ole tullut. Sen sijaan nyt ennustetaan yli kymmentä miljoonaa alijäämää, ihmettelee hallituksen jäsen Päivi Terävä.

Yhtä ihmeissään on kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.)

-Viime aikoina on arvosteltu kaupungin yhtiöiden huonoa talousseurantaa. Yhtä lailla vaikeudet näyttävät nyt vaivaavan kuntayhtymää. Ongelma on siinä, että sairaanhoitopiirin menot ovat tasoltaan niin valtavia, Kiemunki toteaa.

Johtajuus puntarissa

Erityisesti päättäjiä askarruttaa ulkopuolisten sairaaloiden käytöstä tulleet yli kuusi miljoonaa euroa budjetoitua suuremmat kustannukset.

-Täytyy saada selville, mikä siellä on todellista nousua, joka jää pysyväksi, ja mikä satunnaisvaihtelua, mikä ei ole niin huolestuttava asia, Terävä sanoo.

Hausjärven kunnanjohtajana hän osallistui viimeviikkoiseen kunnanjohtajakokoukseen, jossa puhuttiin jopa johtajuuskriisistä. Terävä selventää, etteivät maakunnan kunnanjohtajat ole tässä vaiheessa vaatimassa kenenkään päitä vadille.

-Mutta kyllähän se tuppaa olemaan niin – olipa organisaatio mikä hyvänsä – että jos budjetti menee paljon yli eikä löydetä keinoja, millä siihen voidaan vaikuttaa, ruvetaan kysymään johtajuuden perään. Kysellään, onko tarpeen tehdä johdossa jotain toimenpiteitä, Terävä muotoilee.

Hän toteaa, ettei kysymykseen ole sairaanhoitopiirin tapauksessa vielä mitään vastausta. On täysin mahdollista, että tälle vuodelle on vain sattunut tavallista enemmän poikkeuksellisen kalliita hoitoja, mihin kuntayhtymän johto ei ole voinut vaikuttaa..

-Voi siis olla, ettei ole kyse johtajuuskriisistä eikä talouskriisistäkään kuin yhden vuoden osalta. Mutta jos kustannusten nousu jää jostain syystä pysyvästi korkeammalle tasolle, sitten ollaan kyllä vaikeuksissa, Terävä toteaa.

Säästöjä on etsittävä

Hallitus sai selvityksen kuntayhtymän taloudesta kokouksessaan keskiviikkoiltana. Lintumäki kertoo, että heinäkuun luvut ostopalveluista alkoivat jo näyttää paremmilta ja onkin mahdollista, että ylitystarve on loppuvuodesta 1-3 miljoonaa euroa ennustettua pienempi.

Myös Kiemunki muistuttaa, että sairaanhoitopiiri on usein aiempinakin vuosina ennakoinut alkusyksystä suuria ylityksiä samalle vuodelle ja saanut jäsenkunnat paniikkiin. Loppujen lopuksi tilinpäätökset ovat olleetkin viime vuosina ylijäämäisiä.

Onko kyse siis taktikoinnista, joilla varmistetaan riittävä kuntarahoitus ilman ikäviä toimenpiteitä?

-Tällainen ajatus voi tulla mieleen. En kuitenkaan usko, että kukaan tahallaan toimisi näin tai jos toimii, toimii väärin, Kiemunki sanoo.

Hänen mukaansa Hämeenlinnalla ei ole antaa kuntayhtymälle ylimääräistä 4,5 miljoonaa euroa, vaan sairaanhoitopiirin toimivan johdon tehtävä hakea 170 miljoonan euron budjetista säästökohteet. Terävä on samoilla linjoilla.

-Kymmenen miljoonaa on toki iso summa, mutta sairaanhoitopiirin budjetti on 170 miljoonaa. On se aika ihmeellistä, jos ei siitä yhtään löydetä sellaista, millä voitaisiin paikata. Ainakin itse olisin olettanut, että sieltä jotakin olisi löytynyt, Terävä sanoo. (HäSa)