Uutiset

Päättäjien pitäisi näyttää esi- merkkiä säästäväisyydestä

Hämeenlinnan päättäjät, kaupunginvaltuusto teki taas matkan, nyt Tallinnaan ja tietysti kaupunkilaisten rahoilla. Hauskaakin taisi olla, ainakin kun seurasin hilpeänä kokoontunutta joukkoa Tallinnan vanhankaupungin terassilla. Toivottavasti ainakin olut maksettiin omilla rahoilla.

Jos retkelle tekee mieli, vähin mitä voi odottaa on, että matkustaa omalla kustannuksellaan. Samaan aikaan, kun työntekijöitä lomautetaan ja kaupungin rahat ovat loppu, odottaisi jonkin laista esimerkkiä päättäjiltä säästäväisyydestä.

Edellisen kerran retkeiltiin Riikaan ja pian perään Tallinnaan. Hämeenlinnastakin varmaan löytyy paikkoja, joissa kokouksia voidaan pitää ja ihan omista tiloista. Silloin tietty jää hauskanpito terasseilla pois.

Eipä Hämeenlinnassa taloudenpito ole kovin hyvin sujunut muutoinkaan. Yksityisissä yrityksissä on tapana ja käytäntönä, että ellei tulosta synny ja yritys tekee jatkuvaa tappiota, johto vaihtuu välittömästi. Mutta ei kunta-alalla.

Siellä on jokaiselle turvattu suojatyöpaikka. Hämeenlinnassa on johtajatason palkalla työntekijöitä jotka eivät osaa edes tietokonetta käyttää. Onneksi heillä on alaisia, jotka osaavat työnsä ja tekevät sen heidän puolestaan. Heitä voi sitten välillä lomauttaa että omaan palkkaan jää rahaa. Ja tämä asia on tosi.

Kaupungin johto voisi kyllä tehdä todellisiakin opintomatkoja ulkomaille, koska sieltä löytyy paljon hyviä toteutettuja ideoita. Mutta ei sinnekään tarvitse mennä koko joukon mukaan. Ehkä siellä on käytykin, mutta menosta päätellen oppi on haettu väärästä maasta, ehkä Kreikasta.

Säästäväisyys on hyve, jota ei kaikilla valitettavasti ole, mutta sen voi oppia, jos on halua. Jokaisen olisi pitänyt jo pienestä pitäen oppia, ettei kaikkea tarvita ja pidä saada mitä haluaa. Taitaa vain olla nykyään niin yleistä että, kun muutoin ei tulla toimeen, eletään velaksi. Kun säästää ja oikeassa paikassa, niin raha riittää, ja saa sitä, mitä todella tarvitaan.

Tämä yksinkertainen vinkki on ilmaisena ohjeena myös Hämeenlinnan kaupungille. Säästön oikea paikka ei kuitenkaan ole tavallisen kaupungin työntekijän työ.

Säästäväinen luonne

Hämeenlinna