Kolumnit Uutiset

Päättäjien työsarka muuttuu lennossa

Viikon päästä tähän aikaan kuntavaalit ovat ohi, ja tiedämme, keitä olemme valinneet uusiin valtuustoihin.

Päättäjien nimet ovatkin lähes ainoa asia, mitä kesäkuun alussa alkavasta uudesta valtuustokaudesta varmasti tiedetään. Valtuustojen työsarka muuttuu kesken kauden, kun sote-uudistus myllertää kuntien tehtävät.

Kuten uudistusta valmistelevat tahotkin ovat todenneet, monta avointa kysymystä on vielä ratkaisematta, eikä uudistusta ohjaava lainsäädäntökään ole valmis.

Kunnat eivät katoa kartalta tässä rytäkässä, mutta kun yli puolet niiden työntekijöistä siirtyy uudistuksen myötä maakunnan palkkalistoille, muutos on iso sekä periaatteessa että käytännössä.

Esimerkiksi Hattulan tilinpäätösinfossa viime keskiviikkona keskustelussa sivuttiin myös sote-uudistusta. Infoon osallistuneet virkamiehet ja päättäjät tuskailivat, että tulevaisuuden ennustaminen on tavallistakin vaikeampaa, kun moni asia on yhtä aikaa levällään.

Pienelle kunnalle jo pelkästään sen omistamien kiinteistöjen kohtalo on iso asia. Tähän mennessä on kerrottu, että maakunta vuokraa kunnilta kaikki sote-käytössä olevat tilat kolmeksi vuodeksi vuoden 2019 alusta alkaen. Sen jälkeinen tilanne on vielä aivan auki.

Sote-uudistuksen jälkeen kunnilla on toki edelleen tärkeitä tehtäviä, suurimpana kokonaisuutena sivistystoimi eli varhaiskasvatus, koulut, kulttuuri sekä henkinen ja fyysinenkin hyvinvointi.

Näiden lisäksi kunnilta odotetaan elinvoimaisuutta ja uusilta päättäjiltä sen turvaamista. Hieman epäselväksi on jäänyt, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Esimerkiksi Kanta-Hämeessä kaikki kunnat menettivät asukkaita viime vuonna. Alueen keskeinen sijainti huomioon ottaen tilanne on todella hämmentävä.

Jos täältäkin väki vähenee, niin miten käy varsinaisten syrjäseutujen? Ja miten päättäjät voivat tilannetta korjata?

Hiljattain julkaistun, koko maata koskeneen kyselyn mukaan vain joka kolmas suomalainen olisi valmis suosittelemaan asuinkuntaansa tuttavalleen. Samaan aikaan hattulalaiset järjestivät Facebookissa oman tyytyväisyyskyselynsä, jonka vastaukset ovat paljonpuhuvia.

Kiitosta saivat monet palvelut, mutta vielä enemmän kiiteltiin ystävällisiä ihmisiä ja positiivista ilmapiiriä. Ehkä siinä on evästystä myös kaikille päättäjille, niin uusille kuin vanhoillekin.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic