Uutiset

Päättäjien valinta yllättävän vaikeata

Hämeenlinna 8.1. 2005

Viime lokakuun kunnallisvaalien tulos alkaa hiljalleen hahmottua myös henkilövalintoina kuntien luottamustehtäviin. Eri ryhmittymät ovat valmistelelleet valintoja keskinäisissä neuvonpidoissa ja niiden ohella paikkoja on jaettu alustavasti myös ryhmien sisällä.

Joissakin kunnissa sopu on löytynyt kivuttomasti, mutta muutamissa katkerat riidat ovat nousseet pintaan. Kiistat eivät ole eri puolueiden välisiä, sillä luottamuspaikkojen jako on lähinnä matematiikkaa, vaalituloksen soveltamista. Kovimmat väännöt on tähän asti nähty uusien valtuustoryhmien sisällä. Tavoitelluimpia luottamuspaikkoja on yleensä vähemmän kuin niihin halukkaita ja juuri henkilökysymykset keskeisistä puheenjohtajuuksista ovat nostattaneet tunteet pintaan.

Janakkalassa demariryhmä jopa hajosi keskinäiseen riitelyyn. Hattulassa sitoutumattomien ja sosiaalidemokraattien liittoutuminen ei lupaa kovinkaan ruusuista valtuustokautta, sillä kokoomus ja keskusta katsovat jääneensä sivuraiteelle.

Hämeenlinnassa sosiaalidemokraattien valinnat eivät sujuneet kivuitta, kaupungin äänikuningatar Lea Savolainen (sd.) on jäämässä rivivaltuutetuksi.

Pahimpia kipukohtia on joissakin kunnissa yritetty kiertää lisäämällä valtuuston varapuheejohtajien lukumäärää. Näin menetellään Janakkalassa ja Forssassa. Nelivuotisen valtuustokauden avainpaikkojen jakaminen kaksivuotiskausiksi on sekin ongelmien lakaisemista maton alle. Äänestäjät valitsivat edustajansa koko vaalikaudeksi, eivät parin vuoden pätkätyöhön.

Tähän mennessä paikkajakoa on vasta valmisteltu, lopulliset päätökset tekevät lähipäivinä kokoontuvat uudet valtuustot. Valta on kuntalain mukaan yksinomaan niillä, mutta aniharvoin ne sivuuttavat yhteisesti valmisteltuja päätösesityksiä. Etukäteisvalmistelu on välttämätöntä, sillä ilman sitä valtuustot eivät kykene hallitsemaan laajaa kokonaisuutta, kymmenien luottamustoimien täyttöä.

Viime viikkojen henkilökysymyksiin keskittyneet riidat eivät ennakoi kovin rakentavaa työskentelyä. Valinnoista jää monelle kunnallispoliitikolle paljon hampaankoloon, pettymystä on vaikeata niellä.

Kunnallisten luottamuselinten tehtävät löytyvät kuitenkin aivan toisaalta kuin henkilövalinnoista. Uudet valtuustot joutuvat aloittamaan työnsä taloudellisesti hankalassa tilanteessa. Kuntien talousnäkymät eivät ole rohkaisevia eikä päättyneen kauden perintöä voi hyvällä tahdollakaan kutsua runsaaksi.

Päättäjien on nopeasti tartuttava asioihin ja sitouduttava työhönsä, yritettävä unohtaa menneet. Olisi sääli ja kuntalaisten tappio, jos riidat halvaannuttaisivat päätöksentekoa kovin pitkään.

Henkilökysymyksiin keskittyneet riidat eivät ennakoi kovin rakentavaa työskentelyä.

Päivän lehti

14.8.2020