Uutiset

Päättämättömyys vie vallan valtiolle

Hämeenlinnan seudun perusterveydenhuollon laajasta uudelleenjärjestelystä ei tule mitään. Alkuperäinen, vaativa ja palvelurakenteiden ytimiin pureutuva sadekatosmalliksi ristitty esitys on kaatunut.

Viimeisen naulan sen arkkuun löi Lammin kunnanvaltuusto, joka tiukan äänestyksen jälkeen päätti pitäytyä omassa kuntayhtymässään yhdessä Tuuloksen kanssa. Jo aiemmin Janakkala sanoutui sadekatoksesta irti.

Jos pallo Hämeenlinnan seudulla on hukassa, sitä tiukemmin se alkaa olla valtiovallan otteessa. Kuntaministeri Hannes Mannisen (kesk.) vetämä palvelurakenteita uudistava työryhmä saanee esityksensä valmiiksi jo ensi syksynä.

Terveydenhuollon uudistamisen välttämättömyydestä vallitsee poikkeuksellisen laaja poliittinen yksituumaisuus. Valmisteluvastuussa oleva maan hallitus on ottanut myös merkittävimmät oppositiopuolueet mukaan uudistustyöhön. Suurissa linjoissa käsitykset käyvät yksiin, vaikka on ilmeistä, ettei perusterveydenhuollon täysremontti silti nurinoitta suju.

Mannisen työryhmä ei ole toistaiseksi väliraporttiaan julkaissut, mutta sen jäsenten, etunenässä kuntaministeri itse, kannanotot ennakoivat ennen näkemättömiä linjanvetoja.

Kello on lyömässä pienille terveyskeskuksille, puhutaan vähintään viiden lääkärin yksiköistä. Keskussairaaloilta ei tulevaisuudessa edellytetä täyttä palvelua, vaan!monet, ihmisen ehkä vain kerran elämässään tarvitsemat leikkaukset keskitetään muutamiin yliopistollisiin keskussairaaloihin.

Nykyinen rakenne on luotu aikana, jolloin liikenneyhteydet olivat nykymittapuun mukaan varsin kehittymättömiä. Enää muutaman sadan kilometrin mittainen sairaalamatka ei ole kohtuuton.

Terveydenhuollon laaja ja kansalaisten näkökulmasta ehdottoman välttämätön kenttä on muutosten edessä. Siksi nykyisiä rakenteita kannattaa jo ennen valtion saneluratkaisua edes yrittää modernisoida.

Hämeenlinnassa remontti on vastoinkäymisistä huolimatta jo käynnissä. Muun muassa ympäristöterveydenhuolto erotetaan kuntayhtymästä heinäkuun alusta osaksi kaupungin organisaatiota.

Kansanterveystyön kuntayhtymässä ovat jäseninä Hämeenlinnan lisäksi Hattula, Hauho, Kalvola ja Renko. Mikään tuskin estää niitä toteuttamasta sadekatosmallissa esitettyjä uudistuksia edes osittain.

Terveyspalvelujen uudistamisessa ei kysymys ole päättäjien näköalattomuudesta tai taitamattomuudesta. Kyse on yksinkertaisesti rahasta, siitä, mihin veroeurot riittävät. Väestö ikääntyy, hoidon ja hoivan tarve kasvavat jatkuvasti. Lääketiede ja hoitomenetelmät kehittyvät, mikä merkitsee myös kustannusten nousua.

Sadekatosmallin torjuneet kunnat eivät pääse karkuun uudistuksia, ne tulevat eteen enemmin tai myöhemmin. Tahtipuikko on kuitenkin valtiolla, se vie ja kunnat vikisevät.

Kuntalaisia, veronmaksajia tuskin kiinnostavat organisaatiot ja niiden hallinto. Tärkeintä on, että hoitoa saa silloin, kun sitä tarvitsee.

Tahtipuikko on kuitenkin valtiolla, se vie ja kunnat vikisevät.

Päivän lehti

7.7.2020