Uutiset

Päävalmentaja löytyi läheltä

HPK:n ei tarvinnut lähteä merta edemmäs kalaan.

Hämeenlinnan jääkiekkoylpeys löysi liigajoukkueelleen uuden päävalmentajan omasta kaupungista. Kai Rautio, 48, teki Kerhon kanssa kaksivuotisen valmentajasopimuksen.

Rautio on kokenut valmentaja ja entinen huippupelaaja. Silti HPK on hänen ensimmäinen SM-liigan seuransa päävalmentajana.

Aikaisemman liigajoukkueen valmentajakokemuksensa Rautio on saanut toisena valmentajana ja Kari Jalosen aisaparina. Jalonen ja Rautio juhlivat SM-kultaa Helsingin IFK:ssa. Sen jälkeen kaksikon yhteinen matka jatkui Venäjälle KHL:n Torpedo Nizhny Novgorodin, jossa työt kuitenkin päättyivät kesken viime kauden Venäjällä niin tutulla tavalla – potkuihin.

– Otan HPK:n tarjoaman haasteen vastaan erittäin iloisin ja nöyrin mielin. Tiedän, kuinka tärkeä HPK on Hämeenlinnalle, Rautio sanoi maanantaina HPK:n tiedotustilaisuudessa.

Rautio aloitti valmentajan uransa nimenomaan HPK:ssa pelaajauransa jälkeen. Hän oli kaudella 2000–01 Kerhon toinen valmentaja. Päävalmentajana oli silloin Teijo Räsänen.

– Se oli HPK:lle aika vaikea kausi. Itse otin silloin ensimmäisiä askeleitani valmentajana. Jos voittoja olisi tullut, helpompaa olisi varmasti ollut, Rautio muistelee.

– Siitä on nyt kaksitoista vuotta ja se on pitkä aika. Olen varmasti kypsynyt valmentajana. Olen hankkinut tietoa ja kouluttautunut. Elämähän on kehittymistä ja kulmien muovaamista, hän jatkoi.

Kaksi edellistä kautta Venäjällä kartuttivat myös Raution kokemusta ja antoivat varmasti hyvää oppia tulevia töitä varten.

– Se oli kiva kokemus. Sain tehdä töitä hyvien pelaajien kanssa hyvissä oloissa. Toki aika paljon hullujakin juttuja siellä tuli koettua venäläiseen tapaan.

Päävalmentajuus tavoitteena

Rautio vakuutti olleensa heti kiinnostunut HPK:n päävalmentajan pestistä, kun Kerhosta otettiin häneen yhteyttä.

– Totta kai. Pitkän tähtäimen tavoitteenani on ollut päävalmentajan työ SM-liigan joukkueessa. Sen eteen olen tehnyt ratkaisuja koulutuksessani ja joukkuevalinnoissani. Olen jo hetken ajatellut, että olen jo valmis ottamaan sen haasteen vastaan.

HPK:n ensi kauden joukkueen rakentamiseen ei Rautio ole tietysti pystynyt vaikuttamaan yhtään. Joukkue oli jo käytännössä valmis, kun Ari-Pekka Selin ilmoitti viikko sitten lähtevänsä valmentamaan KHL:n Barys Astanaan.

– Ei ole optimitilanne tulla näin päävalmentajaksi. Tiedän kuitenkin, että HPK:lla on paljon osa-alueita, jotka ovat hyvällä mallilla, välittömästi työt Kerhossa aloittava Rautio kertoi.

Hän näki viime kauden lopulla pari HPK:n ottelua.

– Ei se kuitenkaan ollut kovin iso otanta.

– Olen keskustellut Lelun (HPK:n pelaajakoordinaattori Janne Laukkanen) kanssa. On selvitettävä, mitkä ovat joukkueemme vahvuudet ja mitä pitää kehittää. Tarkoitus on lähteä kasaamaan voittavaa joukkuetta.

Rautio ei usko, että Kerhon pelitapa muuttuu.

– Liigassa lähes kaikki joukkueet pelaavat samankaltaisella pelitavalla. Suorittamisessa ja kyvyissä on kuitenkin paljon eroa. Pidän nopeasta ja fyysisestä jääkiekosta. Rakastan pelaajia, jotka mittaavat itsestään ulos kaiken mahdollisen. Uskon, että tämä sopii myös HPK:n konseptiin aika hyvin.

HPK tyytyväinen

HPK:n toimitusjohtaja Risto Korpela vakuutti tyytyväisyyttään päävalmentajaratkaisuun.

– Ratu (Rautio) tuntee kaupungin, organisaation ja HPK:n pelitavan. Hänen on helpompi hypätä mukaan liikkuvaan junaan. Myös muu valmennus ja joukkue ovat ratkaisuumme tyytyväisiä, Korpela sanoi. (HäSa)

 

Asiasanat

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic