fbpx
Uutiset

Paavi Franciscus kehotti lapsia hyväksikäyttäneitä pappeja antautumaan

Paavi Franciscus teki suoran vetoomuksen lapsia hyväksikäyttäneille katolisen krikon piirissä. Kuva: GIUSEPPE LAMI

Paavi Franciscus kehotti perjantaina pappeja, jotka ovat käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen lapsia, antautumaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun paavi teki näin suoran vetoomuksen. Pedofiliaskandaalit ovat ravistelleet katolista kirkkoa jo vuosikymmeniä.

– Heille, jotka käyttävät hyväksi alaikäisiä, sanon tämän: käänny ja luovuta itsesi inhimillisen oikeuden käsiin. Ja valmistaudu jumalalliseen oikeuteen, Franciscus sanoi perinteisessä jouluviestissään Vatikaanin keskushallinnolle.

Ensi helmikuussa Vatikaanissa pidetään poikkeuksellinen konferenssi, jossa on määrä käsitellä seksuaalista hyväksikäyttöä katolisessa kirkossa. Konferenssiin osallistuu yli 110 eri maan piispainkokouksen johtajaa sekä kymmeniä asiantuntijoita.

Aiemmissa jouluviesteissään Franciscus on tuominnut korruption ja asioiden huonon hoidon kirkon keskushallinnossa eli Rooman kuuriassa.

– Kirkko aikoo tehdä kaiken tarvittavan sen eteen, että näihin rikoksiin syyllistyneet tuodaan oikeuden eteen. Kirkko ei koskaan yritä vaieta tai olla ottamatta vakavasti mitään tapausta, Franciscus sanoi.

Aiemmin kun paavi on tehnyt samanlaisia lupauksia nollatoleranssista kirkossa, uhrien järjestöt ovat vaatineet kirkolta tekoja ja selkeitä käytäntöjä. Järjestöjen mukaan piispojen täytyy olla vastuussa siitä, miten he ovat tai eivät ole hoitaneet hyväksikäyttötapauksia omalla alueellaan.

Järjestöt toivovat, että helmikuun konferenssi muuttaisi asioita käytännössä.

Aiemmin tänä vuonna Paavi Franciscus puolusti chileläistä piispaa, jota syytettiin hyväksikäytön peittelystä. Sittemmin paavi käynnisti tutkinnan asiasta ja hyväksyi kyseisen piispan ja muiden eronpyynnöt.

Menot