Uutiset

Paavi Franciscus: Lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyvät papit ovat "Saatanan työkaluja"

Paavi Franciscus oli kutsunut koolle lasten seksuaalista hyväksikäyttöä käsitelleen konferenssin Vatikaaniin. Kuvaaja: VINCENZO PINTO / POOL

Paavi Franciscus vaati sunnuntaina Vatikaanissa ”perusteellista taistelua” rikosta vastaan, joka hänen mukaansa pitäisi ”pyyhkiä pois maan päältä”.

Paavin mukaan lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneet papit ovat ”Saatanan työkaluja” ja hyväksikäyttö muistuttaa lasten uhraamista muinaisten uskontojen pakanallisissa riiteissä.

Paavi päätti puheellaan Vatikaanissa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä käsitelleen konferenssin, joka oli ensimmäinen laatuaan. Siihen osallistui katolisen kirkon johtohenkilöitä yli 130 maasta.

Asiasta kertoivat muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Paavi lupasi, että kirkon ohjeita asiasta uudistetaan ja vahvistetaan. Piispoja ohjeistetaan ehkäisemään hyväksikäyttöä ja rankaisemaan tekijöitä.

Paavi myös muistutti, että kyseessä on yleismaailmallinen ongelma, jota tapahtuu myös perheissä.

Konferenssissa puhuivat myös uhrit, useimmiten nimettömänä. Afrikkalainen nainen kertoi, että hänet pakotettiin teettämään abortti kolme kertaa. Häntä käytti teini-ikäisenä hyväkseen pappi, joka kieltäytyi käyttämästä ehkäisyä.

Toinen uhri, joka on kotoisin Aasiasta, kertoi, että häntä käytettiin hyväksi yli 100 kertaa.

Monet uhrien edustajat pettyivät paavin puheeseen.

– Samalla kun maailman katolilaiset vaativat konkreettisia muutoksia, paavi antaa haaleita lupauksia, jotka kaikki olemme jo kuulleet. Erityisen ahdistavaa oli kuulla paavin tuttua rationalisointia siitä, että hyväksikäyttöä tapahtuu yhteiskunnan kaikilla sektoreilla… Me kaipasimme häneltä rohkeaa ja päättäväistä suunnitelmaa, sanoi Reutersin mukaan Anne Barrett-Doyle amerikkalaisten uhrien ryhmästä.

Menot