fbpx
Uutiset

Paavi vetoaa Amazonin puolesta: Metsäkeuhkot ovat elintärkeät planeetallemme

Palojen ytimessä oleva Brasilia on maailman väkirikkain katolinen maa. Maallisten johtajien odotetaan myös nostavan metsäpalokriisin esille.
Paavi Fransiscus (keskellä) on aiemminkin vedonnut ympäristön puolesta. Hän on myös puolustanut Amazonin alkuperäisasukkaiden oikeuksia maansa ja kulttuurinsa säilyttämiseen. Kuva: CLAUDIO PERI
Paavi Fransiscus (keskellä) on aiemminkin vedonnut ympäristön puolesta. Hän on myös puolustanut Amazonin alkuperäisasukkaiden oikeuksia maansa ja kulttuurinsa säilyttämiseen. Kuva: CLAUDIO PERI

Paavi Franciscus on vedonnut maailmaan Amazonissa riehuvien metsäpalojen sammuttamiseksi.

Katolisen kirkon johtajan mukaan palojen saaminen kuriin on välttämätöntä.

– Olemme kaikki huolestuneita Amazonilla kehittyneistä laajoista metsäpaloista. Rukoilkaamme, että kaikkien sitoutumisella ne saadaan pian sammutettua. Metsäkeuhkot ovat elintärkeät planeetallemme, Fransiscus lausui puhuessaan Pyhän Pietarin aukiolla.

Maailman huomion keränneet metsäpalot riehuvat useamman maan alueella, mutta niiden ytimessä on Brasilia ja sen presidentti Jair Bolsonaro. Hänen on sanottu jopa yllyttäneen viljelijöitä palojen sytyttämiseen ja metsien raivaamiseen.

Brasilia on maailman väkirikkain katolinen maa.

G7-johtajienkin odotetaan puuttuvan Amazon-kriisiin

Maallisetkin johtajat nostanevat Amazonin tilanteen esille vielä tänä viikonloppuna, joskaan vetoomusta kummempaa ne eivät välttämättä saa aikaan.

G7-maiden kokousta pidetään parhaillaan Ranskassa, ja asian odotetaan olevan esillä.

Yhteinen Amazon-julkilausuma tai vastaava saattaa olla mahdollinen, mutta konkreettisista toimenpiteistä johtajat lienevät erimielisiä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ilmoittanut, ettei maa allekirjoita niin sanottua Mercosur-sopimusta Brasilian ja muutamien muiden maiden kanssa. Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan kommentoi, ettei tämä ole paras tapa puuttua tilanteeseen.

Menot