Uutiset

Paavia ei yritetty junailla Suomeen Ruotsin varjolla – ”Yleisellä tasolla kutsu on esitetty”

Paavi Franciscus aloittaa tänään kaksipäiväisen vierailunsa Ruotsissa. Katolisen kirkon johtajalle ei yritetty junailla Suomen-vierailua samaan yhteyteen, kertoo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkoasiain osaston johtaja, kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen.

– Vierailuja eri maihin ei ole yritetty ketjuttaa, koska kyse ei ole varsinaisesti normaalista vierailusta Ruotsin kirkossa, vaan Luterilaisen maailmanliiton ja katolisen kirkon yhteisestä juhlasta. Tämä on aivan ainutlaatuinen katolisten ja luterilaisten yhdessä järjestämä tapahtuma, Kääriäinen perustelee.

Ruotsi valikoitui yhteisjuhlan järjestämispaikaksi, koska Luterilainen maailmanliitto perustettiin Lundissa vuonna 1947. Lundin tuomiokirkkoon osallistuu kolmisensataa kutsuvierasta. Paikan päällä olevan Kääriäisen mukaan juhlaan osallistuu myös Ruotsin kuningaspari ja maan poliittista johtoa.

Malmössä on iltapäivällä kansanjuhla, jonne odotetaan Kääriäisen mukaan liki 20 000 osallistujaa. Malmössä allekirjoitetaan yhteistyösopimus katolisen kirkon avustusjärjestö Caritaksen ja Luterilaisen maailmanliiton kansainvälisen diakoniatoimijan Maailmanpalvelun kanssa.

– Se liittyy siihen, että kirkkojen yhteistyö ei ole vain opillisia keskusteluja, vaan se on hyvän tekemistä maailmaan, Kääriäinen sanoo.

Katolisen kirkon johtaja on vieraillut Suomessa viimeksi vuonna 1989, jolloin paavi Johannes Paavali II osallistui Turussa rukoustilaisuuteen arkkipiispa Jon Vikströmin kanssa ja toimitti messun Helsingin jäähallissa. Kääriäinen sanoo, että paavi otetaan Suomessa mielihyvin vastaan, jos se saadaan jossain vaiheessa sopimaan hänen aikatauluihinsa.

– Yleisellä tasolla kutsu Suomeen on esitetty, mutta ei sillä tavalla, että oltaisiin otettu jotain konkreettisia askelia.

Yleisen kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola kirjoitti maanantaina Kalevassa, että viime vuosikymmeninä Suomea on väläytelty ajoittain mahdolliseksi puolueettomaksi tapaamispaikaksi, jos Moskovan ortodoksisen patriarkan ja paavin välille saataisiin järjestettyä tapaaminen.

Kääriäinen pitää Ruotsissa järjestettyä yhteisjuhlaa ”valtavan merkittävänä” tapahtumana.

– Uskonpuhdistusliike johti 1500-luvulla lännen kirkon hajoamiseen ja monenlaiseen sapelinkalisteluun, valitettavasti myös ihan konkreettisella tasolla. Viimeisen 50 vuoden aikana kirkot ovat lähentyneet tavattomasti toisiaan. Jopa niin paljon, että reformaation juhlavuoden viettäminen voidaan käynnistää yhdessä. LM-HäSa

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic