Uutiset

Paavo Väyrynen paljastaa kirjassaan vakavan sairauden

Sepelvaltimotautia sairastava europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) kertoo tänään julkistetussa kirjassaan, kuinka hänen terveytensä petti viime heinäkuussa juuri ennen Kekkos-näytelmän harjoituksia.

Väyrynen oli keväästä lähtien tuntenut olonsa jotenkin huonovointiseksi ja väsyneeksi. Häntä painoivat vaikeudet Kansalaispuolueen työn käynnistämisessä ja Keminmaan Pohjanrannan yritystoiminnassa.

Heinäkuun alussa Väyrynen otti yhteyttä Meilahden sairaalan sydäntutkimusosastolle. Hän pääsi 8. heinäkuuta tutkimuksiin.

– Niissä todettiin, että minua vaivaa sydämen eteisvärinä. Minulle määrättiin verenohennuslääkettä. Vireille pantiin operaatio, jolla sydämen rytmit saataisiin kohdalleen, Väyrynen kertoo.

Saman päivän iltana oli pakko aloittaa Kekkos-näytelmän intensiiviset harjoitukset. Esityksiä ei voitu peruuttaa, koska lippuja oli myyty paljon ennakkoon ja niiden tuottoja tarvittiin Väyrysen perheen yritystoiminnan tappioiden kattamiseen.

Sydämen eteisvärinästä kärsivän Väyrysen oli uhkarohkeata esiintyä Kekkosen kaljuperuukissa kuumassa navettarakennuksessa. Hän kertoo pelänneensä, että sydämen eteiskammioon muodostuu hyytymiä, jotka voivat lähteä liikkeelle ja aiheuttaa aivoinfarktin.

Sydämen rytminsiirto saatiin lopulta tehtyä onnistuneesti heinäkuun lopulla, eikä hyytymiä todettu. Sen jälkeen rytmit ovat Väyrysen mukaan pysyneet kohdallaan.

Vuonna 2007 Paavo Väyrynen sai sydäninfarktin. Hänelle tehtiin silloin ensimmäinen sepelvaltimon pallolaajennus. Toinen tehtiin muutama vuosi sitten, Väyrynen kertoo uudessa kirjassaan. 

Kirjan nimi Kukahan nämäkin sotkut selvittää? (Paasilinna) viittaa Suomen talouden ja politiikan vaikeaan tilanteeseen. Siihen Väyrynen tarjoaa tuttua lääkettään: Suomen eroamista eurosta.

Aki Taponen

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic