Uutiset

Paccor uudistaa koneensa uudessa pakkaustehtaassa

Yhtiö investoi 20 miljoonaa tiloihin ja 15 miljoonaa uusiin koneisiin.
Paccor uudistaa myös tuotantonsa, kun se keskittää tuotantonsa Käikälästä ja Kantolasta Painokankaan Moreeni-yritysalueelle. Yhtiö investoi kolmen vuoden aikana 15 miljoonaa euroa koneisiin ja laitteisiin.
-Pitkän tähtäimen tavoitteena on kasvu. Saamme seinät, jotka antavat siihen mahdollisuuden, sanoo Paccor Finlandin toimitusjohtaja Marita Jaatinen.
Jaatisen mukaan entiset tilat Käikälässä ja Kantolassa olivat layoutiltaan vanhentuneet. Tuotevalikoimat ovat monipuolistuneet niin paljon, että nyt tuotteita on tehtävä lyhyempinä sarjoina.
-Tuotanto on hyvin pitkälle 1990-luvulta, jolloin markkinat olivat erilaiset. Esimerkiksi rahkaa oli myynnissä yksi tuote, kun nyt niitä on kymmeniä.

Paccor Finland rakennuttaa Moreeni-alueelle yli 21000 neliön uudet tilat. Kiinteistö maksaa noin 20 miljoonaa euroa. Tilojen pitäisi valmistua syksyllä 2012. Paccor siirtäisi tuotantonsa Kantolasta ja Käikälästä uusiin tiloihin vuoden 2013 alussa.
-Koneinvestoinneista 2 miljoonaa euroa olemme jo tehneet tänä vuonna. Osan investoinneista teemme yhtä aikaa rakennustöiden kanssa ja osan rakennuksen valmistuttua, Jaatinen kertoo.
Paccor ottaa käyttöön uutta tekniikkaa elintarvikepakkausten valmistuksessa. Yhtiö ryhtyy muun muassa käyttämään kuituja muovin rinnalla. Kuiduilla tarkoitetaan luonnonmateriaaleja kuten puuta.
-Lisäämme myös automaatiota tuotannossa.

Rakentamista mietitty ennenkin

Paccor-konserni syntyi tänä vuonna, kun saksalainen Veriplast ja Huhtamäki Consumer Goods yhdistettiin suureksi muovipakkauksia valmistavaksi yhtiöksi. Huhtamäki myi viime vuonna Consumer Goodsin pääomasijoitusyhtiö Sun European Partnersin rahastoille. Huhtamäki Consumer Goodsin nimi on muutettu Paccor Finlandiksi. Pääomasijoitusyhtiö omisti jo ennestään Veriplastin.
Huhtamäellä oli kaksi tehdasta Hämeenlinnassa. Kantolan tehdas, joka valmistaa lähinnä rasvarasioita, siirtyi kokonaan Paccorille. Käikälän tehdas ja sen toimistotilat on jaettu Paccorin ja Huhtamäen kesken.
-Jo Huhtamäen aikana oli näkymä, että toimisimme Hämeenlinnassa yhdessä paikassa, Jaatinen kertoo.
Paccor neuvotteli puolisen vuotta Hämeenlinnan kaupungin kanssa uuden tehtaan rakentamisesta. Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina esityksen yhteisen kiinteistöyhtiön perustamisesta ja kiinteistön rakentamisesta sekä poikkeamisluvan. Rakentamiseen tarvitaan poikkeamislupa, koska tehdas tarvitsee kaksi tonttia. Tontit aiotaan myöhemmin yhdistää kaavamuutoksella.

Painokankaan Moreeni-yritysalueelle on noussut paljon logistiikkakeskuksia. Alueelle rakennetaan kohta yhtä aikaa myös kahta uutta tehdasta. Can-Packin tölkkitehtaan rakennustyöt aloitettiin viime keväänä.
-Olemme iloisia, että Moreeni-alueelle tulee myös Can-Packin tehdas. Mitä enemmän teollisuutta, sitä enemmän alue kehittyy, Jaatinen toteaa. (HäSa)

Yhteinen kiinteistöyhtiö

Paccor ja Hämeenlinnan kaupungin kiinteistöyhtiö Kantolan Kiinteistöt Oy perustavat kiinteistöyhtiön, jonka nimiin Paccorin uusi tehdas rakennetaan. Paccor merkitsee yhtiön 100000 euron osakepääomasta 60 prosenttia.
Kiinteistöyhtiö ottaa tehtaan rakentamiseen 20 miljoonan euron lainan, jonka vakuutena käytetään kiinteistöä. Osapuolet jakavat puuttuvat vakuudet omistuksensa suhteessa. Paccor vuokraa kiinteistön 15 vuodeksi vuokralla, joka perustuu rakennuskustannuksiin. Yhtiöllä on lunastusoikeus kiinteistöön.
Paccor ei hyödy suoraan taloudellisesti siitä, että kaupunki osallistuu kiinteistöyhtiönsä välityksellä tilojensa rakentamiseen.
-Omaa osaamistamme on Paccorin liiketoiminta. Kantolan kiinteistöjen ja kaupungin mukana saamme kiinteistöosaamista, Paccor Finlandin toimitusjohtaja Marita Jaatinen perustelee järjestelyä.

Hämeenlinnan johto hyrisi tyytyväisyyttään
Yllätys Huhtamäelle

Paccorin ilmoitus uuden tehtaan rakentamisesta oli yllätys Huhtamäelle. Paccor on Huhtamäen vuokralainen Kantolassa ja Käikälässä.
-Tässä vaiheessa meille ei ole mitään suunnitelmaa tilojen käyttämiseksi. Suunnittelu vie aikansa. Tyhjillään niitä ei kannata pitää, Huhtamäen viestintäjohtaja Katariina Hietaranta sanoo.
Huhtamäki jakoi Käikälän tehtaan jo ennen kovien muovipakkausten myyntiä. Liiketoiminnat myös yhtiöitettiin erilleen. Huhtamäelle jäi yritysjärjestelyissä Huhtamäki Foodservice -niminen yritys ja sen kartonkisten tarjoilupakkausten liiketoiminta.
-Olemme tyytyväisiä nykyisiin tiloihimme. Suunnittelemme sitten, mitä tämä tarkoittaa ja mitä täällä tapahtuu, Huhtamäki Foodservicen johtaja Timo Keski-Mattila sanoo.
Keski-Mattila ilmoittaa, ettei hän halua lähteä spekuloimaan, järjesteleekö Huhtamäki uudelleen tilojaan.
Paccor työllistää Hämeenlinnassa noin 300 työntekijää. Huhtamäki Foodservicellä on noin 250 työntekijää.
Hämeenlinnan kaupungin edustajat ja alueellisen elinkeinoyhtiön toimitusjohtaja Heikki Hietanen eivät peitelleet tyytyväisyyttään Paccorin uudesta tehtaasta. Sen arvioidaan turvaavan Paccorin suorat ja välilliset työpaikat.
-Moreeni-alueelle ei tule pelkästään logistiikkaa vaan myös teollisuutta. Tämä on todella iso juttu. Aivan upea homma, Hietanen sanoo.
Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ennakoi, että Paccorilta vapautuvat tilat tuovat uutta toimintaa Hämeenlinnaan.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) liittää Paccorin tehtaan keskusteluun kaupungin elinkeinotoiminnan riskeistä. Hänen mukaansa kaupungissa tehdään nyt satojen miljoonien eurojen investointeja, jotka ovat verovaikutuksiltaan erittäin merkittäviä.
-Puhutaan takausten kasvusta. Toisaalta on luotettavia toimijoita. Riskit ovat realisoitumassa vain pieneltä osalta.

HäSa