Kolumnit Uutiset

Paha ei poistu pois katsomalla

Aamuheräämisistä on kadonnut leppoisuus.

Melkein vatsaa kääntää, kun unenpöppyräisin silmin palaa todellisuuteen ja katsoo, mitä maailmalla on yön aikana tapahtunut.

Eurooppaa riivaavien terrori-iskujen sarja on saanut suomalaisetkin varpailleen, eikä syyttä. Moni on väsynyt: uutiskanava on kääntynyt harmittomammille taajuuksille. Lepokivellä loikoilevan norpan katselu on alkanut kiinnostaa.

Uutisoinnilla on kaksi puolta.

Iskuista on kerrottava, ne on uutisoitava, koska se on tiedotusvälineiden tehtävä. Samaan aikaan on kuitenkin tiedostettava uutisoinnin vaikutukset.

Vuoden 2001 WTC-iskuista lähtien terrorismi on muuttanut muotoaan. Se on raaistunut ja kohteista on tullut entistä pehmeämpiä, sellaisia kuin esimerkiksi lasten ja nuorten suosima popkonsertti.

Terrorismintutkija Annika Rosberg-Haavisto kiteytti vuosi sitten Hämeen Sanomien haastattelussa näin: ”Tärkeintä ei ole kuolonuhrien määrä, vaan se, kuinka moni näkee heidän kuolevan.”

Media on terrorismin happea.

Iskujen jälkeen toistuu sama kaava: lasketaan uhrit, etsitään syylliset ja pohditaan vaikutuksia.

On ymmärrettävää, että teoille yritetään etsiä selitystä. Kauhisteluun ei kuitenkaan kannata jumiutua. Historia on täynnä toinen toistaan karmaisevampia osoituksia siitä, millainen hirviö ihminen toiselle ihmiselle voi olla. Pää on pidettävä kylmänä. Itsemurhaiskuissa on aina jokin poliittinen päämäärä.

Vaikka murhe kursii Eurooppaa yhteen, ei kollektiiviselle paniikille ole haluttu antaa tilaa. Pikainen paluu arkeen, sen osoittaminen, että elämä jatkuu, on tuttu mantra – tai oli ainakin vielä Manchesterin murhenäytelmän jälkeen.

Nyt jokin on muuttunut. Vaaleihin valmistautuvan Britannian konservatiivipääministerin Theresa Mayn mitta on täyttynyt, eikä paluu arkeen ole enää vaihtoehto. Lähipäivät näyttävät, mitä tämä tarkoittaa.

Ymmärrän niitä, jotka ovat vaihtaneet uutiset viihteeseen tai viattomaan Norppaliveen. Kun ei näe, niin ei ahdistu.

Silmien sulkeminen ei kuitenkaan poista maailmasta järjettömyyttä. Se lisää ainoastaan tietämättömyyttä, ja siihen meillä ei yksinkertaisesti ole varaa.

Mainos