Uutiset

Pahaa Adolf Hitlerin muistopäivää

Berliini 29. huhtikuuta 1945, tasan 60 vuotta sitten. Saksan valtakunnanjohtaja, führer, Adolf Hitler viettää ensimmäisiä tuntejaan aviomiehenä. Hänet oli saatettu yhteen neiti Eva Braunin kanssa yli kymmenen vuoden seurustelun jälkeen. Juhla seurasi juhlaa, sillä 20. huhtikuuta oli Hitlerin 56. syntymäpäivä.

Vihkiminen oli pienimuotoinen eikä alkuunkaan juhlallinen tilaisuus. Historian hämärään jäänyt vihkijä ymmärsi sentään täyttää saksalaisella tarkkuudella tärkeän muodollisuuden: pari joutui vakuuttamaan, että heissä virtaa puhdas arjalainen veri.

Tuore aviomies ei ole, kuten asiaan kuuluu, onnellinen. Olematonta häähumua latistaa Neuvostoliiton puna-armeijan jatkuva tykkituli. Herra ja rouva Hitlerin virallisen yhteisen elämän alku ei voi olla myötämäkeä myöskään siksi, että he asuvat tunkkaisessa bunkkerissa.

Avioliitosta huolimatta Hitlerin hermot ovat kireällä. Bunkkerin lähelle osunut tykinammus saa hänet lähes pakokauhun valtaan, vaikka natsi-Saksa neroksi nostama führer tietää, että hänen henkeään turvaa metritolkulla rautaa ja betonia.

Hitlerin pariskunnan vetää apeaksi myös se tosiasia, että pari on päättänyt kuolla, tehdä itsemurhan.

Valtakunnanjohtajan viimeisistä päivistä kehittyi uskomattoman irvokas näytelmä. Uskomaton Hitlerin loppusuora on siksi, että Saksan johto antoi johtajansa jakaa turhaan verenvuodatukseen ja tuhoon johtavia käskyjään aina Hitlerin kuolemaan, 30. huhtikuuta asti.

Harhainen Hitler liikutteli joukkoja, joita ei ollut asiallisesti olemassakaan tai jotka olivat taistelukelvottomia. Hitler myönsi Saksan tappion vasta viikko ennen itsemurhaansa. Tosiasiassa hänen valtakuntansa oli tuhoon tuomittu jo kauan ennen Berliinin saartoa.

Hitler oli katkera, koska kaikki olivat hänet pettäneet. Valtakunnan kakkosjohtaja Herman Göring yritti ottaa Saksan johdon käsiinsä ja Heinrich Himmler ryhtyi neuvottelemaan länsivaltojen kanssa rauhasta.

Yksi ei häntä pettänyt. Koiraansa Blondia Hitler rakasti. Se sai eläessään parempaa kohtelua kuin juutalaiset, vasemmistolaiset, vammaiset, homoseksuaalit ja muut vähemmistöt.

Blondi teki isännälleen viimeisen palveluksen. Sille syötettiin myrkkyä, koska Hitler halusi tietää, että hänelle annetut myrkkyampullit tehoavat.

Kuusikymmentä vuotta ei ole ratkaissut Hitlerin arvoitusta. Mikä sai hänet luomaan koneiston, joka pystyi keskellä eurooppalaista sivistystä mielikuvituksen kaikki rajat ylittäviin hirmutekoihin?

Onko selitys kieroutunut isänmaanrakkaus vai vallanhimo?

Hitler ei ollut normaali ihminen. Mutta miten epänormaali ihminen sai normaalitkin ihmiset taipumaan epänormaaleihin tekoihin?

Hitlerille vannottu vala oli avain hulluuteen. Saksa jatkoi taistelua kunnes maa oli raunioina. Hitler ei koskaan tajunnut, että hän petti kaikki.

Tämän nurkan otsikko ei ole outo. Hitler ja hyvä-sana eivät kerta kaikkiaan sovi yhteen.

Päivän lehti

22.1.2020