fbpx
Uutiset

Pahaa sutta ken pelkäisi

Hämeenlinnan seudun suurkunnan rakentamisesta kehkeytyi näytelmä. Pinnassa on tunteita, kovia tosiasioita on sysätty surutta pois tieltä pienten kuntien itsenäistä elämää häiritsemästä.

Hämeenlinna on Iso Paha Susi, joka haluaa nielaista pikkukunnat ammottavaan kitaansa. Susihavaintoja ovat tehneet pienten kuntien itsenäisyystaistelijat, Hämeenlinnan kavalien aikeiden vastustajat.

Sutta ei ole olemassa. Hämeenlinnassa on 51 valtuutettua, joiden mielenrauhaa suurkunnan kaatuminen ei horjuta. Miksi pitäisi?

Hämeenlinnassa suurkuntaa on arvosteltu vähän, koska luottamushenkilöt ovat halunneet olla solidaarisia uudistuksen moottorille kaupunginjohtaja Tapani Hellsténille.

Hellsténiä taas ajoi liikkeelle taito lukea peliä: hän tiesi, että valtion suunnasta voi tulla komento suurkuntien perustamiseksi. Hellstén on väsymiseen asti toistanut, että kuntien olisi etujensa turvaamiseksi hyvä olla liikkeellä ajoissa ja vapaaehtoisesti.

Sanoja leimattiin pikkukunnissa suden juonitteluksi.

Paha Susi on itsenäisyystaistelijoiden mielestä kaiken lisäksi rapakunnossa. Hämeenlinnalla on kuulemma velkaa ja vastuita.

Kun puhutaan Hämeenlinnan rasitteista, olisi paikallaan sentään punnita kaupungin varallisuuttakin. Hämeenlinnalla on 85 miljoonaa euroa varantoa pelkästään kuuluisina sähkörahoina. Tuottoja potti sylki viime tillikaudella 8,5 miljoonaa euroa.

85 miljoonan euron salkku kuuluu hämeenlinnalaisille, suurkunnassa se olisi myös entisten pienkuntalaisten omaisuutta. Hämeenlinna on antamassa pienten kuntien asukkaille muutakin kuin velkoja.

Hokeman mukaan kallis Verkatehdaskin halutaan pitää pystyssä pienten kuntien rahoilla.

Hämeenlinnan kaupungin budjetin loppusumma on 209 miljoonaa euroa. Verkatehdas vaatinee vuosittain kaupungin tukea miljoona euroa, mikä tietää noin 0,4 prosentin osuutta budjettirahoista.

Verkatehtaan rakentamisen kalleuskin on suhteellista. Euroissa mitattuna ja kunnan asukaslukuun verrattuna Iittalan koulukeskus maksoi neljä kertaa Verkatehdasta enemmän.

Verkatehdas on riski – ja suuri mahdollisuus.

Aivan erityisesti suurkuntapuheissa on korostettu, miten huonosti kävi palo- ja pelastustoimen seudullistamisessa. Kallis paukku, ei selittely tosiasiaa muuksi muuta.

Miksi arvostelu esitetään kuin virheitä tulisi toistaa suurkuntaa rakennettaessa? Virheet on tehty ja viisas ottaa niistä tietysti opiksi!

Hattula on ulkona suurkuntahankkeesta. Kunnan johto vakuuttaa, että Hattula voi jatkaa itsenäisenä, koska kunnan talous on vakaalla pohjalla.

Kunta elää kädestä suuhun, verotus kiristyy ensi vuoden alussa ja kunnan päivittäisiä kuluja maksetaan lainarahalla.

Onko vakaata taloutta koskeva väite kirjasta Iso Paha Susi?

Reilua peliä olisi sanoa ääneen: itsenäinen Hattula hinnalla millä hyvänsä.

Menot