fbpx
Uutiset

Pahoinpitelyt yleistyvät Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa tehdään vuosittain tuhansia rikoksia, mutta mitään rikollisuuden pesää on Etelä-Suomen läänin pääkaupungista turha lähteä tekemään.

Kaupunki on päinvastoin yksi eteläisen Suomen rauhallisimmista paikoista elää ja asua. Suomalaisen rikollisuuden kansainvälistyminen ja ennen kaikkea huumausaineiden käytön lisääntyminen näkyy kuitenkin myös Hämeessä.

Toukokuussa ja kesäkuun lopussa Hämeenlinnassa paljastetut kannabisviljelmät ovat huumausainerikollisuuden toinen ääripää. Arkisimmillaan huumausaineet tulevat viikottain vastaan käyttäjien taskussa muiden rikosten tutkinnan yhteydessä. Huumausainerikoksia tuli ilmi alkuvuonna noin kymmenen kuukaudessa.

– Suuria skandaaleja on Hämeenlinnasta turha lähteä etsimään. Poliisia työllistävissä rikoksissa on vähän hohtoa. Poliisiasema on yhä useammin erilaisten välienselvittelyjen poliklinikka, rikoskomisario ja tutkinnanjohtaja Kari Suominen Hämeenlinnan poliisista hymähtää.

Mutta millaista on hämeenlinnalainen rikollisuus?

Tyypillisimmillään se on nujakointia grilli- tai taksijonossa aamuyöllä, näpistyksiä kaupan levyhyllystä tai juopuneiden mellakointia kerrostalossa. Rikostilastoja pidentävät myös naapurien riidat liian myöhäisestä ruohonleikkuusta tai riitaisan avioeron tuoksinnassa kotihyllyltä hävinneet koriste-esineet. Yhä useammin sanakopua selvittelemään halutaan juuri poliisi.

– Rikosilmoituksen voi tehdä nykyisin Internetin tai vaikka faksin avulla. Tuntuu, että kynnys on nyt todella matalalla.

Kiireisintä aikaa poliisille on syksy. Suominen on tullut siihen lopputulokseen, että roistot haluavat viettää kesälomaa ja juhannusta niin kuin kaikki muutkin ihmiset. Juhlapyhät aiheuttavat kuitenkin aina pikkupiikin etenkin pahoinpitelyjen osalta.

– Poliisi toivoo talveksi 45 asteen pakkasia ja vapuksi raekuuroja.

Väkivalta lisääntyy koko ajan

Hämeenlinnan poliisin Hämeen Sanomien Sunnnuntaisivuille tekemät viiden kuukauden rikostilastot antavat kuvan paikallisesta rikollisuudesta. Tammikuun alusta toukokuun loppuun tehdyt rötökset keskittyvät keskustaan. Aikoinaan levottomina pidetyt Katuman ja Nummen alueet ovat rauhoittuneet, mutta varsinainen lintukoto löytyy Myllymäestä.

Eniten tehdään rikoksia Hämeenlinnan keskustassa viikonloppuisin. Levottominta on linja-autoaseman ympäristössä, Kirkkopuistossa ja ravintoloiden edustalla. Alkuvuonna kaupungissa tuli ilmi joka päivä yksi pahoinpitely. Törkeitä tai lieviä pahoinpitelyjä tehtiin Hämeenlinnassa 151, kun niitä viime vuonna oli samaan aikaan vain112.

Puolet pahoinpitelyistä tapahtui kaupungin keskustassa ja keskustassa tavallisesti yleisellä paikalla. Kari Suomisen mukaan tämä tarkoittaa yleensä nyrkkitappelua.

– Pahoinpitelyt ovat Hämeenlinnassa vakava ongelma joka pahenee koko ajan. Toissavuonna pahoinpitelyjä oli 424 ja viime vuonna jo 476. Suunta on ylöspäin. Luvut eivät kuitenkaan kerro aina koko totuutta. Kaupunkia ei voi vain lukujen valossa pitää väkivaltaisena kaupunkina.

Poliisi suhtautuu pahoinpitelyihin aina vakavasti. Kun tieto pahoinpitelystä saavuttaa poliisin, mennään nopeasti väliin, vaikka se ei aina välttämätöntä olisikaan. Pahoinpitelytilastojen kasvuun on Kari Suomisen mukaan voinut vaikuttaa myös poliisissa työskentelevä sosiaalityöntekijä. Sosiaalityöntekijälle on helpompi avautua kuin poliisille.

– Lukuja vääristää myös se, että Hämeenlinnassa on muutamia ihmisiä, joille pahoinpitelyt ovat jatkuvia. Jo yksi tappeleva pariskunta näkyy tilastoissa.

Tilastoitujen rikosten valossa Suomea ja Hämeenlinnaa on helppo pitää rikollisten temmellyskenttänä. Suominen muistuttaa, että Suomessa tilastoidaan rikoksia monia muita maita huomattavasti tarkemmin.

Asuntomurrot harvinaisia

Perinteiset autovarkaudet ja asuntomurrot ovat Hämeenlinnassa huomattavasti luultua harvinaisempia. Yleisempää on ns autojen käyttövarkaus, jolla tarkoitetaan auton luvatonta ottamista käyttöön.

Käyttövarkaudet ovat vähentyneet kaupungissa kevään kuluessa kolmanneksella. Vielä enemmän eli 50 prosenttia on vähentynyt omaisuuden varastaminen autosta. Koko kaupungissa autosta vietiin omaisuutta alkuvuonna 47 kertaa, kun luku viime vuonna samaan aikaan oli 94.

Suominen ei ole yllättynyt rajusta laskusta. Viime syksynä onnistuttiin pidättämään joukko juuri autoihin erikoistuneita rikollisia.

– He saivat vankilatuomiot ja osasimme odottaa rikosten määrän laskevan keväällä.

Polkupyöriä varastettiin tai otettiin luvatta käyttöön viiden ensimmäisen kuukauden aikana koko Hämeenlinnasta 73, kun niitä vuotta aiemmin viettiin seitsemän vähemmän. Selkeä piikki löytyy Nummelta, jossa vietiin kuusitoista pyörää tavallisen parin sijaan.

– Yleisintä on, että pyörää lainataan ja se hylätään käytön jälkeen. Pyörävarkaudet ovat tyypillisiä rikoksia, jotka selviävät todella harvoin. Joskus harvoin voimme törmätä pyörävarastoon jonkun muun rikoksen selvittelyn yhteydessä, mutta yleistä se ei ole.

Huumeet ovat tulleet jäädäkseen

Vaikka poliisia työllistääkin ennen kaikkea pikkurikollisuus, on selvää, että rikoksia tekevät taparikolliset. Rikollisen ura aloitetaan harvoin vasta kolmikymppisenä, vaan ura urkenee yleensä jo nuorena.

Suomisen mielestä rikoksentorjunta olisi aloitettava neuvoloissa jo odotusaikana. Perheiden tukeminen ja neuvominen lapsen kasvattamisessa olisi tehokkainta rikoksentorjuntaa.

– Rikoksentorjunnan on oltava yhteispeliä eri viranomaisten ja varsinkin kaikkien ihmisten kesken. Poliisi yksin ei kykene estämään ihmisen ajatutumista rikosten tielle missään, Suominen painottaa.

Surullisen usein rikollisuuteen liittyvät myös huumeet ja alkoholi. Jos ovat tekijät aineissa, ovat sitä myös uhrit. Suomisen mukaan on vaikea tietää, kuinka paljon huumausaineet loppujen lopuksi vaikuttavat kaikkeen rikollisuuteen. Luultavasti vaikutukset ovat luultua suuremmat.

– Ihmiset voivat välttyä rikoksista terveellä maalaisjärjellä. Autoa ei kannata jättää uimahallin parkkipaikalle pitkäksi aikaa, eikä sen etupenkille kannata ainakaan unohtaa kannettavaa tietokonetta houkuttimeksi.

Pienellä vaivannäöllä välttyy paljolta. Jos lähtee kotoa pois lomalle, voi pyytää vaikka naapuria pitämään silmällä asuntoa. Ikävyyksiltä välttyy myös kaihtamalla ravintolaillan jälkeen keskustassa toikkarointia ja suunsoittoa.

Kari Suominen muistuttaa, että valtaosa ihmisistä on kaukana rikollisten maailmasta. Kaikki on kuitenkin mahdollista, eikä poliisi ole kaikkivoipainen ja sen resurssit ovat rajalliset. Poliisi pääsee apuun vasta, kun rikos on jo tapahtunut.

– Jos Suomessa olisi jokaista ihmistä kohti kaksi poliisia, ei rikoksia varmasti tapahtuisi. Tämä on kuitenkin mahdotonta. Kannattaa olla aina lievästi vainoharhainen.

Menot