Kolumnit Uutiset

Pahoista puheista vapaata pääsiäistä

Päivä saa kerrankin venyä loputtomiin tänään pitkänäperjantaina. Aikaa on aamusta iltaan ja yli. Se ei valu sormien lomasta, vaan saattaa tuntua jopa hetkeksi pysähtyvän.

Kevään valoa riittää paljon enemmän kuin vielä vähän aikaa sitten. Ei tarvitse poliitikkojen tai sellaisiksi pyrkivienkään pilkkopimeillä vaalikentillä vaeltaa.

Kansanedustajaehdokkaille pääsiäinen ei voisi osua parempaan aikaan. Ei tee varmasti kenellekään pahaa rauhoittua ja henkäistä syvään.

Keskustan pääministeriehdokas huokaisi taannoin haastattelussani, että pääsiäinen keskeyttää onneksi hetkeksi vaalikiireen.

Juha Sipilä on mukava mies. Hänestä on helppo pitää kuten demareiden Antti Rinteestäkin, mikä kuitenkin ilmeisesti myös ärsyttää aivan tavattomasti. Samaa oli havaittavissa kesällä, kun siihen asti Suomen suosituin poliitikko Alexander Stubb valittiin kokoomuksen johtoon. Hän oli aivan liian reipas ja suosittu, joten häntä pitikin inhota.

Täyspäiset ihmiset jaksavat taas pyrkiä päättäjiksi. Vapaaehtoinen asettuminen alttiiksi julkiselle arvostelulle vaatii tahtoa ja luonnetta, ehkä idealismiakin.

Monikohan ehdokas tulee kironneeksi ehdokkaaksi lähtemisensä. Rahat ja kunnia menevät, kuraa tulee niskaan, ja vaalivelkojen lisäksi jää vain itseään turhaan tyrkyttäneen epäonnistujan maine.

On pelottava ajatus, jos päättäjiksi ei valikoidu ollenkaan herkkiä, ujoja tai vähävaraisia ihmisiä. Silloinhan meille jää vain ammattimaisia puhuvia päitä ja elämästä vieraantuneita politrukkeja. Eiväthän he ole mitenkään Suomen kansa pienoiskoossa, kuten eduskunnan pitäisi olla.

Jätetään ensimmäinen kivi heittämättä, vaikka se aivan liian toiveikas, kaikki kuut taivaalta kirkkain silmin lupaileva ehdokas miten ärsyttäisi.

Pahan mielen levittäminen tuskin lievittää myöskään levittäjän tuntemaa maailmantuskaa.

Ahdistuksen määrä on vakio, mutta nyt sillä on aikaisempaa huomattavasti tehokkaammat levityskanavat.

Kateus taas on pahansuopaisuuden lisäksi suomalaisia liikkeellä pitävä voima, joka joutaa nyt jäähylle ainakin tiistaihin saakka.

Pahantahtoisesta porukasta edukseen erottuvat ns. harmittomat pöhköt ja hyväntahtoiset hörhöt heräilevät talvihorroksestaan. Ilmiö on varma kevään merkki mielipidetoimituksissa. Valitettavan usein kaikkein herkullisimpia tarinoita ei voi ikinä julkaista.

Päivän lehti

2.4.2020