Uutiset

Päihdefoorumissa puhutaan vastuullisesta alkoholinmyynnistä

Hämeenlinnan A-klinikkatoimi ja Etelä-Suomen Aluehallintovirasto palkitsevat kolme hämeenlinnalaista yritystä alkoholimyynnin vastuullisuuden edistämiseksi tehdystä työstä.

Palkitsemisen perusteissa painotetaan erityisesti alkoholimyynnin ikärajavalvonnan tehostamiseksi ja alkoholin välittämisen ehkäisemiseksi tehtyjä toimenpiteitä. Palkinnot luovutetaan torstaina 20. lokakuuta Raatihuoneessa järjestettävässä avoimessa päihdefoorumissa.

Tilaisuudessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Katariina Warpenius kertoo tänä keväänä Hämeenlinnan ja Kotkan Alkoissa ovensuukyselyinä toteutetusta tutkimuksesta, jolla selvitettiin asiakkaiden tietoisuutta ja asenteita alkoholijuomien ikärajavalvonnasta ja vastuullisesta myynnistä. Tutkimuksen tulokset antavat viitteitä siitä, etteivät kuluttajat toivo alkoholipolitiikan muuttuvan nykyistä liberaalimpaan suuntaan. Erityisesti alkoholimyynnin ikärajakontrolli sai kyselyssä lähes täyden kannatuksen.

Päihdefoorumissa keskustellaan alkoholimyynnin ohella rahapelaamisen ikärajavalvonnasta. Arpajaislakimuutoksen myötä rahapelaamisen ikäraja nousi 18 vuoteen heinäkuun alussa. Lasten ja nuorten pelaaminen on kielletty myös aikuisten seurassa. K-18 ikärajalla halutaan suojella nuoria rahapelien haitoilta, kuten rahankäyttöön ja ihmissuhteisiin liittyviltä ongelmilta.

Nuoret pelaavat paljon ja ovat aikuisia alttiimpia pelaamisen ongelmille. Nuorena aloitettu pelaaminen altistaa tutkimusten mukaan myös myöhemmille peliongelmille. Päihdefoorumissa kuultavassa puheenvuorossa projektiasiantuntija Teresa Tenkanen Elämä on parasta huumetta ry:stä kertoo ensimmäisiä kokemuksia rahapelaamisen ikärajavalvonnan toimivuudesta.

Tilaisuus pidetään kello 13-16. (HäSa)