Uutiset

Päihtyneiden hoito yhtä sekasotkua

Poliisi
tuo vahvasti päihtyneen itsensä kolhineen sairaalan päivystykseen ja lääkäri epäilee potilaalla olevan vakavia vammoja. Lääkärin sanoista piittaamatta juopunut poistuu ja jatkaa kosteaa illanviettoaan.

Esimerkki on murheellista kyllä suomalaista arkea, poliisin ja terveydenhuollon henkilökunnan työtä varsinkin viikonloppuisin. Ensiapujen potilaista noin puolet on lauantai-iltaisin humalassa.

Juopuneiden hoitoa halutaan muuttaa. Sisäministeriön työryhmä pohtii parhaillaan, onko aiheellista antaa sairaaloille oikeus päihtyneen potilaan pakkohoitoon.

Pakkohoidon mahdollisuudesta kertoi uutisessa Turun Sanomat. Työryhmää johtaa sosiaali- ja terveysneuvos Pekka Paatero. Hän korostaa, että tällä hetkellä potilaan oikeudet ovat varsin laajat, lääkäreiden valta hyvin rajoitettu.

Pakkohoidolla on huono maine, ei tosin niinkään kansalaisten keskuudessa. Päihdeongelmaiset liputtavat pakkohoidon puolesta jatkuvasti muun muassa sanomalehtien mielipidesivuilla.

Hoitoon pakottaminen saa ajatuksena oikeusoppineet kavahtamaan, koska läntinen oikeusjärjestelmä perustuu yksilön vapauteen ja oikeuteen päättää omista asioistaan.

Päihdehuollon ammattilaiset puolestaan korostavat, että tutkimusten mukaan pakkohoidon tulokset ovat surkeita. Päihdeongelmaista ei pelasta pakko vaan oman tahdon kasvu kohti raitistumista.

Työryhmällä on hankala tehtävä. Nykyinen tilanne on huono, se ei ole hyvä poliisille, ei sairaaloille, ei pelastuslaitoksen henkilökunnalle, ei myöskään päihtyneelle potilaalle.

Vastoin lääkärin neuvoa omille teilleen lähtenyt potilas katuu ratkaisuaan viimeistään silloin, kun hoitamattomasta loukkaantumisesta seuraa paha, elämistä vaikeuttava vamma.

Rahalla mitattuna halvinta on hoitaa loukkaantunutta mahdollisimman nopeasti.

Tällä hetkellä käytössä on erään lajin pakkohoito. Kun juoppo tai huumeiden käyttäjä on aivan sekaisin, hän päätyy poliisin juoppoputkaan, vaikka hän ei olisi edes kolhinut itseään.

Juoppoputka onkin tavallaan myös ennaltaehkäisevää hoitoa!

Poliisin ja sairaankuljetuksen sekä terveydenhuollon henkilökunnan yhteistyö on pakon sanelemana kaiken aikaa tiivistymässä. Poliisin apua tarvitaan aiempaa enemmän väkivaltaisten potilaiden rauhoittamiseksi.

Tuntuisi järkevältä, että suurissa kaupungeissa ei olisi erikseen juoppoputkia ja sairaalassa hoitopaikkoja päihtyneille. Kaikki päihteiden kanssa kompuroivat voitaisiin viedä hoitoon ja tarkkailuun samasta ovesta – ja hoidossa soveltaa myös pakkohoitoa!

Mallissa on puolensa, mutta ilman epäilystäkään se olisi kallis – halvaksi ei nykyistä sekavaa systeemiäkään tosin voi suitsuttaa.

Kansalaiset olisivat oikeutettuja myös saamaan vastauksen kysymykseen, onko nyt oikea hetki panostaa päihtyneiden hoidon laadun nostamiseksi.

Päivän lehti

23.2.2020