Uutiset

Päijät-Häme ei luovu rankinglistoistaan

Ilmoitustaululle joka kuukausi työntekijöiden nähtäville asetettava tulosseurantaraportti kuuluu työnantajan työnjohto-oikeuteen.

Näin perustelee Päijät-Hämeen ulosottoviraston johtava kihlakunnanvouti Jarmo Kivistö käyttöön ottamaansa listausta.

Kivistö seisoo lujana tulosseurannan takana. Hän korostaa, että tavoitteena on saada ulosottoasiakkaat tasavertaiseen asemaan.

Hän ei myöskään näe arvosteltavaa siinä, että lista on ilmoitustaululla kaikkien työntekijöiden nähtävänä.

-Tavoittelemme velallisten yhdenmukaista kohtelua. Ei ole oikein, että yhden ulosottomiehen asiakaskunta pääsee lempeämmällä kohtelulla kuin toisen.

Kivistö korostaa, että nähtävillä olevasta listasta jokainen pystyy seuraamaan omaa tuloksen tekoaan.

Viime syyskuussa Päijät-Hämeen ulosottoviraston johdossa aloittanut Kivistö otti lokakuussa tulosseurantaraportit käyttöön ja sanoo oman virastonsa väestä osan toivoneen järjestelyä.

-Suomen kihlakunnanulosottomiesten yhdistys voi vastustaa tätä toimintaa, mutta yhdistyksen jäsenistä moni on toivonut sitä. Yhdistyksen kannanotto ei muuta meidän käytäntöämme.


Työtapoihin puuttumisesta nousee haloo

Taustalta löytyy oikeusministeriön valtakunnalliset ulosotolle asetetut tulostavoitteet, jotka on jaettu virastokohtaisesti ja lopulta ulosottovirastoissa työntekijäkohtaisesti.

-Jos meille annetaan tulostavoitteeksi, että tilitämme velkojille vuodessa 30 miljoonaa euroa, tavoitteeseen pääseminen edellyttää ulosottomiesten tekevän tulosta.

Jarmo Kivistö ihmettelee, miksi tuloksen tavoittelu ja työntekijöiden tulosseuranta aiheuttaa vastustusta.

Hän pitää seurantaa työkaluna, jonka avulla työntekijöitä pystytään kannustamaan kehittymään, hakeutumaan valtakunnalliseen koulutukseen ja hakemaan taitoja työpaikkakoulutuksesta.

Työntekijöiden näkökulmasta lista vaikuttaa palkkaukseen. Heikoimpia tuloksia suorittavat menettävät ulosottotehtäviä tehokkaimmille ja samalla menettävät palkkaukseen vaikuttavia pisteitä.

-Palkkaus on johtajan näkökulmasta toisarvoinen tekijä. Asiat on hoidettava kunnolla ja oikein, Kivistö toteaa.

Kivistö ihmettelee valtakunnallisesti kuinka vähän valtion laitoksissa puututaan siihen miten työtä tehdään ja kuinka tehokkaasti.

-Jos työtapoihin puututaan, nousee haloo. Kysymys on, saako puuttua vai ei, johtava kihlakunnanvouti Jarmo Kivistö toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

27.1.2020