Uutiset

Päijät-Häme on persulandia

Historiallinen vaalitulos saa piirien toiminnanjohtajat katsomaan mietteliäinä peiliin. Tulos oli ainakin keskustalle ja kokoomukselle jotain muuta kuin mitä kentältä tulleen palautteen perusteella osattiin odottaa.

Hurjinta perussuomalaisten nousu oli Päijät-Hämeessä, josta puolue nappasi 22,8 prosentin kannatuksen. Se on neljänneksi suurin kannatus Suomen maakunnissa.

Päijät-Hämeessä perussuomalaiset sai Hartolaa, Heinolaa ja Sysmää lukuunottamatta yli viidenneksen kaikista annetuista äänistä. Kanta-Hämeessä persujen suosio oli selvästi maltillisempaa, yli 20 prosentin kannatuksen puolue sai vain Lopella, Hausjärvellä ja Hattulassa.

Hämeen vaalipiirin persuvaltaisin kunta on puolestaan Orimattila, jossa puolue sai 28,8 prosenttia äänistä. Suurimman puolueen aseman perussuomalaiset saivat myös Nastolassa, Hollolassa, Asikkalassa, Kärkölässä ja Padasjoella.

Juha Rehulan (kesk.) kotikuntaa Hollolaa lukuun ottamatta persujen menestys Päijät-Hämeessä vei eniten ääniä keskustalta. Kokoomus oli toiseksi suurin kärsijä muualla paitsi Lahdessa, missä ääniä lähti keskustan lisäksi erityisesti SDP:ltä.

Kepu kompastui sotkuihinsa

Vaalien suurin häviäjä keskusta kärsi tappion jokaisessa vaalipiirin kunnassa. Eniten ääniä meni Päijät-Hämeestä: esimerkiksi Hartolassa ja Asikkalassa puolueen kannatus laski noin 14 prosenttia. Kanta-Hämeen puolella ääniä valui muille puolueille etenkin Hausjärvellä ja Janakkalassa.

-Turpiin tuli ja oikein roppakaupalla! Kyllä tässä varmaan keskustellaan puoluetoimiston kanssa ja pidetään palavereja kunhan keritään, kommentoi Etelä-Hämeen keskustan toiminnanjohtaja Matti Kaunisto.

Hän arvioi, että osa keskustan kannattajista jäi vaalipäivänä kotiin. Osa siirtyi persujoukkoihin.

-Nyt varmaan maksellaan viime vuosien virheitä, vaalirahasotkuja ja muita. Lisäksi puoluejohdon sanoma Euroopan takauspäätöksistä ei tavoittanut meidän kannattajakuntaa, Kaunisto analysoi vaalitappiota.

Vaalitappio tuli hänelle täytenä yllätyksenä, sillä kentällä tyytymättömiä ei tullut vastaan. Myöskään viimeisimmät gallupit eivät antaneet siitä viitettä.

-Mikä siinä viimeisessä viikonlopussa oikein oli? Oliko niin, ettei osattu kansan kielellä puhua asioista?Puolueessa pitää nyt hyvin tarkasti katsoa, että maakuntien ääntä kuunnellaan ja käydään aitoa vuoropuhelua. Tämä on ilman muuta selvä merkki siihen suuntaan, Kaunisto toteaa.

Gallupitkin menivät metsään

Myös Hämeen kokoomuksen toiminnanjohtaja Mika Airinen sulatteli vaalitulosta vielä maanantaina iltapäivällä. Hän laskeskelee, että puolueen kannatus pysyi vahvana Kanta-Hämeessä ja takkiin tuli lähinnä Päijät-Hämeessä.

-Sitä meidän täytyy tässä nyt miettiä. Meillä oli molemmissa maakunnissa seitsemän ehdokasta, jotka tekivät kovia kampanjoita, Airinen pohtii.

Kokoomus nosti kannatustaan Forssan seudun kunnissa kaupungin oman tytön Sanni Grahn-Laasosen (kok.) vanavedessä. Sen sijaan muualla Kanta-Hämeessä kannatus pysyi ennallaan tai heikkeni hieman.

Airinen muistuttaa, että kokoomuksen ero demareihin kapeni 1,7 prosenttiyksikköön. Vielä neljä vuotta sitten SDP oli kokoomusta 3,3 prosenttiyksikköä edellä.

-Toki se harmittaa, että menetimme yhden paikan tuhannen äänen vähennyksellä. Demarit menettivät melkein nelinkertaisen määrän ääniä, mutta pystyivät silti säilyttämään neljännen paikkansa, Airinen toteaa.

Hän huomauttaa, että Hämeen Sanomien viikko ennen vaaleja julkaisema kannatusmittaus näytti perussuomalaisten osalta suuntaa, vaikkei volyymi ihan kohdalleen osunutkaan. Etelä-Suomen Sanomien gallup ei toteutunut sen paremmin.

-Ehkä sekin kertoo siitä, että asetelma oli poikkeuksellisen haastava. Eihän Ylekään vaali-iltana pärjännyt ennusteensa kanssa kovin hyvin, Airinen sanoo.

Riksun demarit vaihtoivat väriä

Suurimman puolueen asemansa vaalipiirissä säilyttänyt SDP menetti ääniä kaikissa vaalipiirin kunnissa Heinolaa ja Asikkalaa lukuunottamatta. Heinolassa asuu Hannele Rämö (sd.), joka keräsi SDP:ssä kuudenneksi eniten ääniä.

Jyrkintä demareiden alamäki oli perinteisessä työläiskaupungissa Riihimäellä, jossa puolueen kannatus laski 8,3 prosenttiyksikköä. Aino-Kaisa Pekosen (vas.) kotikaupungissa voittajia olivat perussuomalaiset ja vasemmistoliitto. Samat puolueet päätyivät plussalle myös Hämeenlinnassa, jossa SDP keräsi 4,8 prosenttiyksikköä vähemmän ääniä kuin neljä vuotta sitten.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut SDP:n toiminnanjohtajaa Raimo Turusta (sd.) maanantaina kommentoimaan puolueen tulosta. (HäSa)